Annons:

  • KLART: VIMARHEM KÖPER CENTRAL TOMT FÖR MILJONBELOPP

    Vimarhem köper tandläkarhuset som finns på den centrala tomten Uven i Vimmerby. Vimarhems ordförande Magnus Danlid och vd Johan Oléhn är nöjda med köpet. Foto: Ossian Mathiasson

  • KLART: VIMARHEM KÖPER CENTRAL TOMT FÖR MILJONBELOPP
  • KLART: VIMARHEM KÖPER CENTRAL TOMT FÖR MILJONBELOPP

KLART: VIMARHEM KÖPER CENTRAL TOMT FÖR MILJONBELOPP

Vimarhem har nått en överenskommelse med Per-Olof Wallin om att köpa tandläkarhuset på tomten Uven i centrala Vimmerby. För 1,75 miljoner kronor hamnar fastigheten i kommunalt ägo från och med 1 oktober. 
– Ska man ha tomten till något vettigt så har det hela tiden handlat om att köpa tandläkarhuset, säger Vimarhems vd Johan Oléhn. 

Annons:

Det kommunala bostadsbolaget Vimarhem AB har sedan tidigare köpt tomten i två steg. 1992 betalades 1,25 miljoner för en fastighet och 18 år senare betalades 2,1 miljoner kronor för det gamla Gullbergshuset. Det är en totalkostnad på 3,35 miljoner exklusive rivningar, fjärrvärmeanslutning och administrativa kostnader, som har gjort att det har hamnat på nära 3,6 miljoner kronor.

Nu har Vimarhem köpt den sista fastigheten på området som de inte har haft tillgång till. Det är tandläkaren Per-Olof Wallins tandläkarhus som Vimarhem har förvärvat för 1,75 miljoner kronor. 

– Det är många år sedan det hände något här, man kan säga att det har varit en lång resa. Tanken har hela tiden varit att bygga något på området men tandläkaren Per-Olof Wallins hus har stått i vägen. Vi har också haft Pistolsmeden som ett alternativ så vi har inte haft så bråttom genom åren, säger Magnus Danlid (C), Vimarhems ordförande. 

"Tajmingen som är så bra"

Tandläkaren har bestämt sig för att lägga ner verksamheten och det gör att Vimarhem köper fastigheten med både hus och tomt av honom.

– Den är inte jättestor tomt men den är mitt i. Det hade varit väldigt svårt att göra något vettigt, säger Magnus Danlid. 

Bostadsbolagets vd Johan Oléhn fortsätter:

– Ska man ha tomten till något vettigt så handlar det om att köpa fastigheten. Det är tajmingen som är så bra just nu, säger Johan Oléhn. 

Har det varit problem att köpa loss fastigheten genom åren?

– Nej, han har nog velat sälja och vi har velat köpa men så länge som han har haft sin verksamhet kvar så har vi inte haft anledning att komma till skott, säger Magnus Danlid.  

Byggnaden ska rivas

Vimarhem tar över tandläkarhuset i befintligt skick från och med den 1 oktober. Det har varit en diskussion och förhandling som har pågått en tid där P-O Wallin har skrivit på avtalet och Vimarhems styrelse har antagit köpet.

– Vi har haft en diskussion om priset (1,75 miljoner) och som i de flesta affärer så vill säljaren ha lite mer och köparen vill ge lite mindre. 

Hur har förhandlingen varit?

– Den har varit bra, jag kan inte säga något annat. Vi har resonerat i några omgångar och hittat den här nivån. Rundqvists begravningsbyrå köptes in av Vimmerby kommun för några år sedan, det är också en central tomt. Hade vi inte kommit åt det huset och den tomten så hade varit svårt att göra något bra på platsen, säger Danlid. 

Vad händer nu?

– Tanken är att vi ska riva byggnaden för framtida möjligheter till exploatering. Sedan får vi se vad vi gör med Gullbergshuset, det har vi inte beslutat än, säger Johan Oléhn.

Magnus Danlid lägger till: 

– Nu äger vi hela tomten så det är ett steg i rätt riktning. Vi från Vimarhems sida har varit väldigt tydliga med våra tomtaffärer genom åren och här har det gått i etapper, det är tredje etappen som vi köper in för att få ihop en bra yta.

Är tanken att det ska bli bostäder på dn centrala tomten?

– Vi ska göra en marknadsanalys för att ta reda på vad folk i närområdet efterfrågar för att bygga rätt. Vi tittar även på de investeringsbidragen som finns framtagna rätt nyligen så vi kommer försöka anpassa byggnationen efter det. Behov och finansiering kommer styra vilken typ av bostad vi bygger. Vi är inte framme än, säger Johan Oléhn. 

Vimarhem måste välja inriktning

Vimarhem har länge jobbat med en annat projekt i centrala Vimmerby, nämligen Pistolsmeden. I november pausades upphandlingen och när en byggnation kan bli av är oklart. 

– Vi var tvungna att ta ett omtag för att vi hade planer på fyra våningar och gruppboende i botten på Pistolsmeden. Det visade sig inte vara optimalt byggnadstekniskt. Vi fick ta ett omtag och det omtaget gör att vi måste ta ytterligare ett omtag. Vi har jobbat väldigt mycket för att Uven ska gå i lås. Vi i styrelsen måste sätta ner foten och bestämma vilken riktning som tjänstemännen ska jobba i, antingen Pistolsmeden eller Uven, säger Danlid och fortsätter:

– Det är klart att det här öppnar och skapar möjligheter. Inriktningen har varit att bygga på Pistolsmeden men nu har vi tillgång till den här tomten på ett annat sätt än vad vi har haft tidigare. 

"Gör det för att vara rustade framåt"

Att det kommer bli hyresbostäder på Uven i framtiden slår Danlid fast. 

– Det blir hyresbostäder. Vi ritar inte fram fler kombinerade lösningar, det är något som vi har släppt, säger Danlid. 

Nu är frågan alltså om det blir Pistolsmeden eller Uven som blir nästa exploatering för Vimarhems räkning.

– Vi får välja ett område, vi kan inte gå igång med båda projekten samtidigt. Det är två bra tomter som vi har jobbat med för att köpa in. Vi har hela tiden velat få båda tomterna byggbara och användbara. Vi har ambitionen att påbörja och komma en bra bit på vägen med ett av projekten under mandatperioden. Det som vi på Vimarhem köper, det gör vi för att vara rustade framåt.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt