Annons:

Viktig insats – tillverkning av skyddsvisir pågår i Hultsfred

Michael Leijonhud och Joakim Svensson på Additivt Teknikcenter i Hultsfred visar upp ett skyddsvisir som har tillverkats för sjukvården. Foto: Privat

Viktig insats – tillverkning av skyddsvisir pågår i Hultsfred

Skyddsmaterial till vård och omsorg är en bristvara. Av den anledningen har Additivt Teknikcenter i Hultsfred fått det ärofyllda uppdraget att tillverka skyddsvisir för sjukvården. 
– Vi känner att vi gör en samhällsinsats, säger Joakim Svensson, platschef på Additivt Teknikcenter.

Annons:

Faktum är att den dagliga verksamheten Framsteget drog igång tillverkningen av skyddsvisir för engångsbruk till vård- och omsorgspersonal i Hultsfreds kommun under förra veckan. 

Nu har även Additivt Teknikcenter, ett kommunalt aktiebolag som för samman utbildning och regionala företag med fokus på smart industri, involverats i arbetet.

– Under helgen fick vi förfrågan från Region Kalmar län och räddningstjänsten i Hultsfreds kommun om vi kunde hjälpa till och tillverka vesir till vården för att skydda personalen. Vi drog igång direkt på måndagen med att göra en prototyp som såg bra ut och köra igång tre 3D-printrar, säger Joakim Svensson. 

20 visir på två dagar

På två dagar har Additivt Teknikcenter, som ganska snabbt aktiverade Makerspaces två 3D-skrivare samt sina egna fyra 3D-skrivare, tillverkat ett 20-tal skyddsvisir som är färdiga för leverans.

– Vi har den första leveransen av skyddsvisir färdig. Det är riktigt kul att vi kan hjälpa till i dessa oroliga tider när alla behöver dra sitt strå till stacken, säger Joakim Svensson och fortsätter:

– 3D-skrivare är jättebra. Det är bara att ladda ner en ritning och ställa in parametrar så man kommer igång fort men 3D-skrivare lämpar sig inte för någon volymproduktion. Varje vesir tar ungefär tre timmar och vi kom igång i går (läs i måndags). 

"Sluter upp i krissituationer"

Dessa lokalproducerade skyddsvisir ska användas av medarbetare inom vård och omsorg i Hultsfreds kommun om man misstänker smittsamma sjukdomar som vinterkräksjuka, influensa eller covid-19. 

– Visiren skickas i första skedet till räddningstjänsten, som kommer ha ett centralförråd med allt skyddsmaterial. Hultsfreds kommuns behov kommer täckas först och när det är mättat så kommer vi givetvis hjälpa Region Kalmar län med denna tillverkning, säger Joakim Svensson. 

På några enstaka dagar har det hänt väldigt mycket för Joakim Svensson och personalen på Additivt Teknikcenter som jobbar på för fullt. Även Svenssons telefon har gått varm under både måndagen och tisdagen. 

– Jag har fått flera samtal från privatpersoner som vill skänka overheadpapper, företag som har grejer över och privatpersoner som vill låna ut sina 3D-printrar till oss för att kunna hjälpa till. Vi har även pratat med materialleverantörer som skickar gratismaterial för att vi ska kunna hjälpa till så vården får sina skyddsvisir. Det är riktigt häftigt att se att befolkningen sluter upp i krissituationer. 

"Förstod att det skulle bli materialbrist"

Ulf Bowein, säkerhetssamordnare i Hultsfreds kommun, är glada för att den här kreativa lösningen gick att få till. 

– Framsteget har fått fram ett par hundra engångsvisir och Additivt Teknikcenter och Makerspace gör ungefär tio skydd per dag. Additivt Teknikcenter tar fram både ansiktsskyddet och hållaren till ansiktsskyddet så hållaren kan man återanvända flera gånger, säger Ulf Bowein och fortsätter:

– För en månad sedan såg vi att det kommer sticka iväg och förstod att det skulle bli materialbrist. Då började vi göra en inventering av alla kommunala lager för att se vad det finns för skyddsutrustning och började beställa hem material. I stället för att leverera ut skyddsmaterial så har vi byggt ett centrallager i kommunen för att kunna prioritera till den verksamhet som är i störst behov av det. Dessa skyddsvisir hamnar på centrallagret. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt