Annons:

Så ska Stadshotellet locka Vimmerbybor till övernattning:

Nu vill Stadshotellet locka Vimmerbybor till hotellet. Foto: Vimmerby Stadshotell/Pressbild

Så ska Stadshotellet locka Vimmerbybor till övernattning: "En semester hemma"

Hotellsverige går på knäna. Stadshotellet i Vimmerby är inget undantag, men nu vänder de sig med ett erbjudande till invånare i kommunen.
– Tanken är att man ska se det som en semester hemma, säger hotellägaren Joakim Carlqvist.

Annons:

Precis som för alla andra har det varit tuffa månader för Stadshotellet sedan coronapandemin slog till i Sverige med full kraft. Personalen har permitterats och avbokningarna har varit oräkneliga. 

– Hela hotellsverige har gått ned på halvfart. Vi har korttidspermitterat som många andra har gjort. Vi har låg beläggning vardagar, men håller fortfarande öppet. Däremot har vi haft stängt på helgerna, säger Joakim Carlqvist, ägare till Stadshotellet i Vimmerby.

Nu ska man dock försöka öppna upp på helger igen. 

– Ett normalår är Kristi himmelsfärdshelgen, pingsthelgen och nationaldagshelgen fullbokat tidigt. Nu är det mest avbokningar när parken (Astrid Lindgrens Värld) är stängd. Men i samband med att vi öppnar uteserveringen, som vi ser som en början på sommarsäsongen, ska vi försöka öppna upp. Vi ska möblera med lite bättre mellanrum för att klara restriktionerna.

Erbjudande till Vimmerbyborna

Därför har Stadshotellet tagit fram ett erbjudande till alla permanent boende i kommunen. Under dessa tre helger får Vimmerbyborna chansen att bo på Stadshotellet en natt med frukost dagen efter till reducerat pris.

– Vi vill ge ett paket till Vimmerbyborna som vill semestera hemmavid. Det finns liknande koncept på andra orter och har det fungerat ganska bra. Det är ett erbjudande vi kör när vi försöker växla upp. Vi testar tre helger och ser om Vimmerbyborna vill göra så. Hur det blir sen framöver vet vi inte.

Ett antal bokningar hade kommit in redan under tisdagen, berättar Joakim Carlqvist.

– Jag är inte helt uppdaterad, så jag vet inte exakt hur många det är. Ur vårt perspektiv är det här ett bra erbjudande till Vimmerbyborna. Folk är trötta på situationen som råder och kanske inte kan komma iväg någonstans. Då kan man boka en hotellnatt på hemmaplan.

Hur ser erbjudandet ut?

– Tanken är att man ska semestra hemma, boka bord och äta, men i stället för att gå hem förlänga kvällen, ta en övernattning och njuta av vår hotellfrukost dagen efter. Jag tror att en del säkert är sugna på att utforska hotellet och det är ett bra läge för oss att göra det när de vanliga turisterna inte kommer.

"Var en chock"

Stadshotellet togs över 2007. Någon liknande situation har förstås inte upplevts under den tiden. 

– Det har varit en process att bearbeta. När vi först märkte nedgången, trodde man att det skulle blåsa över. Nu är man mentalt förberedd på att det här kanske fortsätter en bit in i juli. Det är väldigt svårt att lägga en plan för sommaren och vi har ganska många scenarion vi arbetar efter. Även hur vi ska göra framåt hösten, om det går så långt. Det handlar om att härda ut.

Hur jobbig är den här ovissheten?

– Det är jobbigt, men nu har man kommit in i det här och vant sig vid situationen. Första veckorna var värre, när alla bokningar försvann på ett par dagar. Då var det en chock. Nu är det mer att man inväntar det nya normala och hur man ska anpassa verksamheten tills dess.

Hur beroende är ni av att ALV kan öppna för säsongen?

– För att få igång en normal högsäsong är vi väldigt beroende. Vi funderar hur vi kan göra annars och hitta andra målgrupper, men vi är inte ensamma om dessa målgrupper. Självfallet är vi väldigt beroende. Hela strukturen i Vimmerby bygger kring turistströmningarna, men även andra evenemang som Bullerby Cup och Semesterracet har gynnat oss genom alla år. Det är oklart hur det blir med det också.

Inte tillräckligt

Förhoppningen är att man, i samband med Kristi himmelsfärdshelgen, ska kunna växla upp. 

– Just nu är alla anställda permitterade i olika grader. För ett par veckor sedan såg det ut som att det kom igång lite men det är inte alls de volymer vi behöver. Den typen av resor vi har haft, med arbetare, montörer och så vidare, det är grupper man vet försvinner under sommaren. Då har alltid turisterna kommit. Det kommer bli en utmaning.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt