Annons:

Hotellen efter ALV-beskedet:

Anneli Rimås, vice vd för Björkbacken, och Joakim Carlqvist, ägare till Stadshotellet, gläds åt ALV:s besked. Foto: Simon Henriksson

Hotellen efter ALV-beskedet: "Det är jätteefterlängtat"

Den 17 juni öppnar Astrid Lindgrens Värld. Ett besked som de stora hotellen i Vimmerby förstås välkomnar.
– Det är jätteefterlängtat, säger Björkbackens vice vd Anneli Rimås.

Annons:

Vimmerbys hotellnäring tillhör de som lider hårdast av hur coronakrisen slår mot Vimmerby. Förra sommaren sökte sig hundratusentals turister till staden – men hur det blir i år är ännu oklart.

Beskedet från ALV om att parken öppnas den 17 juni var förstås oerhört glädjande för Björkbacken, Stadshotellet och Hotell Ronja.

– Det är ett viktigt besked för oss. Många gäster har inväntat besked om datum och nu hoppas jag att det kan börja röra på sig. Nu har vi ett datum att jobba mot och då kan vi köra igång. Det är en stor magnet och vi har mycket hotell och restauranger, så vi behöver ha turistflödet. Det är jätteefterlängtat, säger Anneli Rimås, vice vd för Björkbackens Karaktärshotell.

Joakim Carlqvist, ägare till Stadshotellet, säger också att beskedet är efterlängtat.

– I början av året hade vi väldigt bra bokat, men försäsongen är helt körd. Nu finns det en del bokat i slutet av juni och vi hoppas att de bokningarna kommer. Nu har vi fått någonting att jobba på, säger han.

"Rädda kan vi inte"

Båda hoppas att det kan bli en turistsäsong till slut, om än i mindre omfattning och om än senare än tänkt.

– Kanske kan det bli en hyfsad säsong i juli och augusti, det är några månader kvar. Kanske hinner man lyfta de här restriktionerna om resor och folksamlingar, då kan det bli en hyfsad sensäsong, säger Anneli Rimås.

– Det finns potential för september också, inte minst, säger Carlqvist.

Är det ett förlorat år eller kan det fortfarande räddas?

– Rädda det kan vi inte. Det går inte att se ett pandemiår som räddat, vi får se det som ett överlevnadsår och att det kanske går att överleva bättre än väntat. Något slags hopp har väckts, säger Rimås.

– Frågan är vad som händer till hösten? Kommer det tillbaka igen då? Förhoppningsvis får vi ett andrum nu, men i höst är det mycket affärsresande och jag tror det dröjer tills nästa år innan vi har ett normalt läge igen, säger Carlqvist.

ALV:s förhoppning är att successivt kunna öka och kanske ha öppet som vanligt i augusti. Vad skulle det betyda?

– Då måste restriktionerna har lyfts, men det vore fantastiskt. Då får vi en annan utmaning med hur vi löser det med normala besöksantal.

"Is i magen"

Att kunna ge ett besked till sommarjobbarna är också efterlängtat, säger Anneli Rimås.

– Som arbetsgivare är det skönt. Vi har vädjat till dem att ha is i magen och det känns schyst att kunna hantera det bättre nu. Alla sommarjobbare är införstådda med läget och de har varit förstående, men det är ändå skönt.

– Vi inventerar läget med sommarjobbare nu. En del har försvunnit. Sedan kommer vi också behöva anpassa vår verksamhet efter turistströmmen som kommer. Det kommer inte bli som vi planerade i början av året och då får vi anpassa oss. Vi vet inte hur beläggningen blir eller när det tar fart. Det är svårt att sia, säger Joakim Carlqvist. 

"Händer något mellanmänskligt"

Båda tror dock att den här krisen kan ge positiva erfarenheter inför framtiden.

– Det blir en styrka när man kommer ur det här. Det händer något mellanmänskligt och Vimmerby Tillsammans skapar en vilja att bygga något ihop och lyfta varandra. Att hantera pandemin är en jätteviktig, men tråkig skola som vi kan ha nytta av efteråt, säger Anneli Rimås.

Verksamhetschefen för Hotell Ronja, Elin Axelsson, var inte den som representerade hotellet på onsdagens morgonmöte. Cecilia Gustafsson fanns på plats och pratade för Body, Materialmännen och så vidare.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt