Annons:

Stefan Carlsson avsätts som landshövding för Länsstyrelsen. Foto: Länsstyrelsen

LANDSHÖVDINGEN AVSÄTTS AV REGERINGEN

Kritiken har varit stor. På tisdagseftermiddagen meddelade regeringen också att landshövdingen Stefan Carlsson avsätts. – Han kunde inte få fortsätta, säger Annelie Roswall Ljunggren, statssekreterare hos civilminister Ardalan Shekarabi till Barometern.

Annons:

På tisdagseftermiddagen avslöjade Barometern som första tidning att landshövdingen Stefan Carlsson inte får fortsätta i sin roll som chef för regeringens förlängda arm, Länsstyrelsen. 

Kritiken blev för stor och i det dolda har Finansdepartementet jobbat på hur man ska lösa den uppkomna situationen. Nu har regeringen meddelat att förtroendet är förbrukat. Så sent som i går meddelade Ardalan Shekarabis stab att förtroendet är orubbat tills något annat meddelas. Nu är det alltså förbrukat.

– Vi är överens om att Stefan Carlssons förordnande upphör att gälla så fort som möjligt. Det sker formellt vid torsdagens regeringssammanträde, berättar statssekreterare Annelie Roswall Ljunggren för Barometern.

Enligt Roswall Ljunggren fanns det ingen annan möjlighet än att Stefan Carlsson skulle få stiga bakåt. Men hon vill inte gå in på om det var alkoholmissbruket eller sexsamtalen som fällde avgörandet. 

Det vill jag inte gå in på. Det här är som sagt en samlad bedömning. Vi anser inte att han kan fullfölja rollen som landshövding på bästa sätt.

"Ett problem"

Att vissa chefer på Länsstyrelsen känt till problemen i ett helt år utan att berätta det kommentera Roswall Ljunggren så här: 

– Det är ett problem att varken regeringen eller länsrådet Malin Almqvist har fått reda på vad som hänt. Länsstyrelsen måste nu jobba med systemkontroll och den kultur som kan finnas som leder till att saker inte berättas för högsta ledningen.

Det är oklart vem som blir ny landshövding.

– Det vet vi inte än. Processen påbörjas med en gång. Redan när Stefan Carlsson valde att berätta om alkoholproblemen förra veckan utsågs Malin Almqvist till tillförordnad landshövding. Den posten har hon nu under tiden som processen med att hitta en ersättare pågår.

– Jag skulle tro att det kan dröja till efter sommaren innan en ny landshövding är på plats.

Barometerns fråga: Är Malin Almqvist en kandidat?

– Det kan hon vara, men det kan andra också. Processen har just börjat och mer kan jag inte säga.

Carlsson vill inte kommentera

Annelie Roswall Ljunggren menar att en roll som landshövding kan vara utsatt när det gäller alkohol.

– Det är ett utsatt jobb och har man det minsta problem med alkohol kan det vara svårt att utföra sina uppgifter. Jag skulle vilja säga att vi har en kultur i Sverige som är väldigt alkoholcentrerad. Det kan vara svårt att klara sådana här uppdrag för den som representerar mycket.

Stefan Carlsson själv vill inte kommentera det faktum att han har blivit avsatt.

– Ni får vända er till Malin (Almqvist) eller Nisse (Nilsson, tillförordnad kommunikationschef på länsstyrelsen), svarar han Barometern.

Stefan Carlsson kommer efter sin sjukskrivning att stå till regeringens förfogande och få andra arbetsuppgifter.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt