Annons:

Asbesten har nu sanerats från lokalen. Foto: Pressbild

Asbest upptäcktes i Vimarhems lokal – nu har det sanerats

När ett byggföretag renoverade Storebro bibliotek fattade man misstanke om asbest i det gamla limmet i golvet. Det var asbest – och nu har lokalen sanerats. 

Annons:

Det var när ett byggföretag skulle göra en renovering i biblioteksfilialen i Storebro som man fattade misstanke om att det kunde finnas asbest i det gamla limmet i golvet. Byggföretaget larmade Arbetsmiljöverket och lokalerna stängdes i väntan på provsvar och åtgärder.

Det konstaterades senare att det rörde sig om asbest. Arbetet avbröts i början av augusti. 

– I många äldre byggnader finns det asbest. Vi gör det som står i anmälan från Arbetsmiljöverket och följer deras direktiv. Asbest är inte bra om man jobbar i det eller rör i det. Vi gör precis det som krävs och jag kan inte detaljerna, men jag tror inte att vi har brustit, sa Vimarhems vd Johan Oléhn tidigare.

Kan ge sanktionsavgifter

Byggföretagets vd berättar att deras anställda efter ett par timmar upptäcker att det kan vara asbest, tar med sig prover och lämnar lokalen omgående. 

– En vecka senare får vi provsvar som visar på asbest. Vi meddelade Arbetsmiljöverket, anmälde ett tillbud och vidtog direkta åtgärder på våra anställda kring nya kläder med mera och bokade direkt en kurs i asbest för att stärka upp kompetensen kring detta, så vi ej råkar ut för samma sak igen, säger hen.

Byggföretaget är på gång att upprätta nya rutiner för att säkerställa framtiden kring arbetet.

– Om vi kommer få sanktionsavgifter eller inte kommer vi förmodligen inte veta förrän om sex till tolv månader, då det ska till jurister som tar beslut kring detta. Vi tycker naturligtvis att detta är mycket tråkigt, men har gjort allt vi kunnat snabbt och direkt när vi upptäckte det och just det handlandet har Arbetsmiljöverket givit bra betyg på.

Med tanke på att ni inte kunde veta att det var asbest i lokalen, är det inte orättvist om ni skulle drabbas av sanktionsavgifter?

– Lagen är tyvärr sådan att det är vårt ansvar ändå. 

Ärendet avslutat

Nu har det kommunala fastighetsbolaget Vimarhem sanerat golvet från asbest och därmed har Arbetsmiljöverket avslutat ärendet, rapporterar Vimmerby Tidning. Avbrottet ska inte ge någon större påverkan på projektet. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt