Annons:

”Nödvändigt att ompröva tillstånden för vattenkraftverken”

Nils Hillerbrand är ordförande för kommunala bolaget Tekniska verken. Foto: Miljöpartiet

”Nödvändigt att ompröva tillstånden för vattenkraftverken”

En ny lagstiftning för all vattenverksamhet är på gång. Det välkomnas av Tekniska verkens styrelseordförande Nils Hillerbrand (MP). – Att ompröva tillstånden kan vara nödvändigt, säger han.

Annons:

Sju av nio vattenkraftverk som orsakar den kraftiga regleringen av sjön Yxern har tillstånd som är giltiga genom den förrförra lagsstiftningen på området. Ett av kraftverken saknar tillstånd och ett har tillstånd i enlighet med den modernaste lagstiftningen inom Miljöbalken.

De sju övriga tillstånden baseras på lagstiftningen från 1918 och fyra av Tekniska verkens fem vattenkraftverk har tillstånd från senast 1959.

Lagstiftningen har skärpts två gånger sedan dess, men det har inte inneburit att vattenkraftsägarna behöver söka om tillstånden för sina kraftverk.

"Inget som framkommit"

Nils Hillerbrand (MP) är styrelseordförande i Tekniska verken. Han ser inte de gamla tillstånden som något problem.

– Det är inget som framkommit hittills. Just nu pågår ett nationellt arbete när det gäller vattenkraften och det är ett jättestort arbete. Där har Tekniska verken varit behjälpligt och det syftar till att det kommer att krävas omprövningar av många vattenkraftverk.

I och med propositionen som är på gång har Tekniska verken inlett en diskussion om sina vattenkraftverk.

Har ni haft någon diskussion om att söka om tillstånden?

– Det har förts en stor diskussion inom Tekniska verken och efter att propositionen av vattenutredningen läggs fram så vet vi vad som är på gång. En förändring kommer att behövas och det kommer kraftigt påverka vattenkraften. 

Är du för en lagändring där tillstånden måste sökas om?

– En nyprövning av alla vattenverksamheter skulle vara gigantiskt och kostsamt för de mindre vattenkraftverken, men att ompröva tillstånden kan vara nödvändigt.

Hur ser du på att en delägare i Regleringsföretaget inte har tillstånd för sin kraftverksamhet?

– Den frågan vill jag hänvisa till VD eller ordförande för Regleringsföretaget. Det är de mest lämpade att svara på.

 "Enormt gamla tillstånd"

Advokatfiskal Nils Leine på Kommarkollegiet har till SVT Nyheter sagt så här om den nya lagstiftningen:

– Vattenkraften är ju den bransch som drivs med enormt gamla tillstånd och det är väldigt få som driver verksamhet med moderna miljökrav. Ny lagstiftning behövs för att alla de här gamla tillstånden ska kunna prövas på nytt. Det pågår en katastrof i nästan alla våra reglerade sjöar i Sverige. Som det ser ut idag kan inte vi kräva att verksamhetsutövare tar miljöansvar och söker nya tillstånd.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt