Annons:

Lämnar VH för rivalen Nybro:

Hampus Sylvegård går nu sin väg från Vimmerby med destination Nybro. Foto: Ossian Mathiasson

Lämnar VH för rivalen Nybro: "Köper om det sticker i ögonen"

I lördags förde han upp Vimmerby Hockey i Hockeyallsvenskan. Nu är han presenterad av Nybro Vikings. Efter två säsonger lämnar Hampus Sylvegård tränarjobbet i Vimmerby för att bli assisterande i Nybro.
– Jag köper om det sticker i ögonen på folk, säger han.

Annons:

Hampus Sylvegård var ett rätt oprövat kort när Vimmerby Hockey tog in honom som huvudtränare inför säsongen 2022/2023. Första säsongen var han och laget på vippen att slå ut Nybro Vikings och ta sig till kvalserien. I år tog man sig för första gången någonsin till den efterlängtade kvalserien – och inte nog med det.

I lördags säkrade Vimmerby Hockey nämligen avancemanget till Hockeyallsvenskan. Något som få i hockeysverige trodde var möjligt.

Men Hampus Sylvegård följer inte med klubben upp i finrummet. Redan innan kvalserien sipprade det ut uppgifter om att skåningen skulle kliva in i Nybro Vikings organisation. Under fredagen släppte både VH och Nybro nyheten.

– Det är delade känslor såklart. Jag är oerhört tacksam för de här två åren här. Det känns som att det är mycket längre än två år och det finns så mycket och så många man kommer minnas. Man har lärt känna väldigt mycket folk i klubben och det är allt från kansliet, styrelsen och vaktmästarna liksom alla spelare. Det är blandade känslor när man lämnar något och det har varit ett tufft val, men det är nog det bästa valet för mig personligen, säger Hampus Sylvegård.

I Vimmerby hade du förmodligen blivit huvudtränare i Hockeyallsvenskan. Nu blir du assisterande i samma division. Varför?

– Jag kan förstå om man höjer på ögonbrynen för det, men jag måste se till mig själv och vad som utvecklar mig mest. Att gå bakom Tommy (Samuelsson), som blev årets tränare i Hockeyallsvenskan förra säsongen, känns som ett bra steg. Självklart lockar det att vara huvudtränare i Hockeyallsvenskan och det har varit ett tufft val. Jag har velat de senaste dagarna, men högst troligt ska jag vara tränare i många år och då måste jag kolla på vad som är bäst för mig och min utveckling på sikt. Att kunna gå bakom Tommy är en stor anledning till det. 

Kan förstå om det sticker i ögonen

Hampus Sylvegård säger att han var överens med Nybro redan innan kvalserien började. 

– Det stämde det som kom ut, men sedan går det alltid att hitta vägar ur ett kontrakt. Det går alltid att lösa, men det har aldrig riktigt varit på tal. Klart det hade lockat att fortsätta här med ett huvudränaruppdrag, men när det blev klart kände jag att vi hade sjukt bra chans på kvalserien. Men att vi skulle gå upp kanske man inte trodde.

Hur vill du summera de här två åren?

– Jag har fått utvecklas mycket och lärt mig jättemycket. Jag är tacksam mot materialarna, staben, spelarna, den starka stommen och Pelle som tog in mi som hyfsat orutinerad. Det finns många personer man tar med sig, vissa träningar, matcher, andra småsaker som man får titta tillbaka på. Det är inget snack om att det varit ett jobbigt beslut. Vimmerby kommer ha en stor plats hos mig. Det känns som jag varit här betydligt längre än i två. Det finns många att tacka och jag är tacksam mot staden, supportrarna, sponsorerna och jag har verkligen blivit väl bemött här. Man vet aldrig hur framtiden ser ut och om våra vägar korsas igen. Därför känner jag att jag verkligen vill tacka alla. 

Nybro har blivit en stor rival till Vimmerby de senaste åren. Hur tror du man tänker kring det här?

– Jag kan förstå om det sticker i ögonen. Det köper jag. Men som jag sa innan, så kan jag inte titta på vilka som är rivaler eller sådana saker. Jag måste värdera vad som är bäst för min utveckling. Man kan inte ta hänsyn till sådant som tränare. Nybros värdegrund och vad de står för passar mig. Jag kan tänka mig att en del folk stör sig på detta och det både köper och respekterar jag. 

Succésäsong i Hockeyallsvenskan

Redan kommande säsong ska Hampus Sylvegård alltså ställa sig i bortabåset i Tigerkulan. 

– Det kommer bli både speciellt och roligt. Det är det första jag kommer kolla efter när spelschemat släppt. Det kommer vara oerhört kul. Man har spenderat många timmar i den här ishallen och den har speciell plats hos mig. Det ska bli roligt att se den som motståndare. 

Nybro gjorde en succésäsong i Hockeyallsvenskan som nykomling. Till slut tog säsongen slut mot Brynäs i kvartsfinal. 

– Det finns stort intresse och en stor hockeykultur där. Många bryr sig om hockeyn och man gjorde ett jättebra första år i Hockeyallsvenskan. Man har en bra hall, bra förutsättningar, faciliteter och så vidare. Det är också en stor anledning för mig och det handlar om att ta nästa kliv. Jag ser fram emot det och tror att Nybro också kan ytterligare steg, men först handlar det om att etablera sig på den här nivån. 

Nu när du kan stå utifrån och titta på, hur tror du Vimmerby kommer klara sig?

– Jag tror att möjligheterna är bra. Det är lite som för Kalmar och Nybro den här säsongen. De tog ändå med sig stora delar av sin stomme upp och här har man en stomme som borde vara klar och som var en stor anledning till att vi gick upp. Många har anknytning och bryr sig om Vimmerby. Sedan vet inte jag vilka som får vara kvar eller inte, men jag känner mig inte orolig. Det finns bra chanser för en framgångssaga nästa säsong. Sedan kommer det bli många tuffa beslut för Pelle (Johansson), men det är både fördelen och nackdelen med sporten. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt