Annons:

  • Flera ungdomar träffade politiker och tjänstemän från kommunen i fredags kväll. Foto: Simon Henriksson

  • Wilma Gustafsson och Saga Passmark tycker att det är tråkigt när folk inte sköter sig.

Politiker och tjänstemän träffade bilburen ungdom: "Tråkigt när folk inte kan sköta sig"

Buskörningen är ett vedertaget samtalsämne i Vimmerby. Nu vill det lokala brottsförebyggande rådet bygga broar med ungdomarna igen.
– Det är bra att de kommer hit, så vi får våra åsikter hörda, säger Albin Gunnarsson, ung och bilintresserad Vimmerbybo.

Annons:

Det bjuds på bullar och varm choklad den här sena fredagskvällen på ishallsparkeringen. Det lokala brottsförebyggande rådet hade tagit initiativ till att kommunen och Fabriken skulle komma ut och möta ungdomarna. På plats fanns, bland annat, både ordförande Marie Nicholson och kommunens samordnare Anders Degerman. 

Och förstås en stor mängd bilburen ungdom, däribland tonårstjejerna Saga Passmark och Wilma Gustafsson. 

– Det är bra att de kommer ut så här, och trevligt att de bjuder på fika. Det drar mer folk, säger Saga och Wilma. 

Båda hänger nästan varje helg på de samlingsplatser som finns för bilburen ungdom i Vimmerby. 

– Vi håller med om att det finns problem och det är tråkigt när det skräpas ned och förstörs mycket. Men det är inte kul om de stänger av alla parkeringar. Det är så här man umgås nuförtiden och träffar sina kompisar och sådär.

De uppskattar att det brukar vara mellan 20 och 50 personer. Ibland, när det är större bilträffar, är det många fler och från många andra platser. Deras upplevelse är att det inte är Vimmerbybor som stökar ned.

– Det är mycket annat folk och oftast yngre personer också.

Hängde ni på Odal innan den parkeringen stängdes?

– Ja, och där skräpades det ned väldigt mycket på slutet. Det är onödigt att förstöra på det sättet. 

Vad ser ni för lösning på det här problemet?

– Det är bra att man pratar med ungdomarna och tydligt förklarar att vi stänger ned om ni inte sköter er. Sen skiter väl många i det när de väl är här. Mer papperskorgar hade varit bra också. 

"Sätta upp bom mot Kisa"

Något som Marie Nicholson (M) tar med sig från fredagens möten. 

– Ja, absolut. Det kan vi titta på. Jag har även fått förslag på att sätta upp en bom mot Kisa, säger hon och skrattar. 

Hon och partikamraten Niklas Gustafsson var på Odalparkeringen i samband med valrörelsen 2018 och träffade ungdomar också. Ola Gustafsson, kristdemokratisk politiker, konstaterar att det finns ett stort motorintresse i Vimmerby. 

– Det i sig är inget problem, men det blir ett problem om man inte visar respekt för de som bor runt omkring parkeringsplatser eller vägar i centrum. Kan man hitta en lösning med ett respektfullt bemötande, där intresset kan finnas och frodas utan att störa andra människor, är det ett önskvärt scenario, säger han.

Anders Degerman säger att man i mitten av 2010-talet lyckades sänka problemnivån betydligt.

– Men jobbar man inte kontinuerligt ökar det på igen. Vi gör det här för att vi vill möta ungdomarna och har vissa bekymmer. Vi har många motorintresserade ungdomar och de kör och ibland uppstår det konflikter. Vi vill möta dem och se hur vi kan förhindra att det eskalerar. 

Politikerna och tjänstemännen återkommer flera gånger till att de vill bygga upp kontakter och relationer.

"Kan ta med sig skräpet hem igen"

Ett annat gäng som står och käkar bullar är Albin Gunnarsson, Albin Karlsson, Hanna Karlsson och Leo Passmark. De var nöjda över att politikerna bjudit på bullar.

– Det är bra att de kommer hit, så vi får våra åsikter hörda, säger Albin Gunnarsson.

Många målar ju upp det här som ett problem i Vimmerby. Vad tänker ni om det?

– Att det är löjligt. Sedan kanske det är lite mycket buskörning, men för att nån buskör behöver de inte hata alla. 

Hanna Karlsson säger att det bästa vore om det fanns något inhägnat område för ungdomarna att vara på. 

– Jag tror problemet hade minskat om de byggt något inhägnat område där vi kunde vara. I coronatider finns det ju inget för oss att göra. Kanske en parkering längre ut från stan, där vi kan hänga.

Hur ser ni på risken att man stänger fler parkeringar likt Odal?

– Det var en bra samlingsplats, men det såg ju för jävligt ut. Det är tråkigt att folk inte kan sköta sig. Både däckrester och att det skräpas ned. 

Även dessa ungdomars bild är att många andra ungdomar kommer hit och skräpar ned.

– Jag brukar ta med mig mitt skräp. Tar man med sig grejerna dit, så kan man ju ta med sig det hem igen. Sedan vore det bra om det kom upp fler papperskorgar, det skulle nog lösa en del, säger Hanna Karlsson.

"Artiga ungdomar"

Marie Nicholson säger att det finns mycket att ta med sig från detta för att fortsätta samtalet.

– Vi vill skapa relationer med dem och vi behöver hjälp av ungdomarna för att komma till rätta med problemen vi har fått. Det är inte själva körningen eller burnandet, utan mer att det skräpas ned, svinas och bråkas. Vi har fått till oss att det inte är Vimmerbys ungdomar så mycket. Då kanske vi kan få våra ungdomar att hjälpa oss, ta ansvar och se till att de som kommer hit lär sig av bättre förebilder, säger hon. 

Kommer ni vara här fler gånger?

– Jag tror att framför allt Fabriken kommer göra det. Det här behöver göras kontinuerligt för jag tror att det är ungdomarna som har de bästa lösningarna. Att köra runt är egentligen inget problem, det är ett sätt att vara social. Men hög ljudvolym är ett problem, men skulle man byta runda hela tiden skulle nog folk i allmänhet ha mer överseende. Vi ska prata vidare med ungdomarna. Vi har haft jättebra samtal och det finns många härliga ungdomar i Vimmerby. De är artiga, talföra och verkar tycka det är kul att vuxna kommer hit med bullar och choklad.

I går hölls också ett första möte mellan politiker och ungdomar i Vimmerby på Fabriken. 

– Det blev som ett inledande möte kan man säga. Det kom några ungdomar och de fick i uppdrag att ta med sig sina kompisar och så vidare till nästa gång. Vi har påbörjat något i alla fall, säger Anders Degerman. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt