Annons:

Det nedlagda sågverket:

Tomas Peterson (M) är besviken över att Södra inte hört av sig innan beskedet kom i dag. Foto: Simon Henriksson

Det nedlagda sågverket: "Tråkigt – men förstår dem"

15 människor förlorar sina arbeten när sågverket i Djursdala läggs ned. Kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M) hade inte väntat sig en nedläggning. – Men jag tror inte att det är ett dråpslag för Djursdala. Det är alldeles för fint och bra för det, säger han.

Annons:

I går kom beskedet att Södra Skogsägarna beslutat sig för att lägga ned lövsågverket i Djursdala. I somras var beskedet att man skulle sälja sågverket. 

Avvecklingen gör att ett femtontal anställda förlorar sitt jobb och att Djursdala blir av med sin största arbetsgivare. 

– Det är är tråkigt, men jag förstår strukturförändringarna och vet att de brottats med lönsamhetsproblem länge. Det går inte att bedriva verksamhet med förlust. Men ur Vimmerby kommuns synvinkel är det förstås tråkigt, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M). 

"Besviken på Södra"

För kommunalrådet kom beskedet som en blixt från klar himmel. 

– Jag blir lite besviken på Södra att man inte meddelar oss i kommunen att det är på gång. De kunde hört av sig och diskuterat med oss. Vi kanske inte kan göra något, men vi hade varit informerade. 

De anställda erbjuds ingen ny anställning inom Södra-koncernen. 

– Jag hoppas att de duktiga medarbetarna får alternativa jobb. Det finns expanderande träindustrier i både Gullringen och Vimmerby. Jag vet inte hur många som bor i Djursdala, men det är pendlingsavstånd i hela kommunen. 

Vad kan kommunen göra för att hjälpa de som förlorar sina jobb?

– Vi ska medverka med det vi kan: omskolning, vidareutbildning, vuxenutbildning och sådana saker. Vad vill Djursdalaborna? Vi måste höra med dem. Bredband är en viktig fråga och behövs för att småföretag ska kunna etablera sig.

"Inget dråpslag"

Tomas Peterson tror inte att nedläggningen kommer innebära några negativa konsekvenser.

–  Det är inget dråpslag för Djursdala, det här. Det är alldeles för fint och bra för det. Sedan är det en nackdel, det är det absolut, men jag tror att man klarar det. Många bor i Djursdala för andra värden, att det är trivsamt och fin miljö, än att det finns en industri där. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt