Annons:

Kampen går vidare - Vimmerbyuppror för utvisningshotade familjen

"Farfar" Lennart Nilsson har engagerat sig hårt för familjen Berisha i Vimmerby som ska utvisas efter 15 år i Sverige. Foto: Privat/Pixabay (genrebild)

Kampen går vidare - Vimmerbyuppror för utvisningshotade familjen

Kampen för att familjen Berisha, som kom till Sverige för 15 år sedan, ska få stanna i landet går vidare. Dels på det juridiska planet, dels genom ett ”Vimmerbyuppror för familjen”.

Annons:

I flera artiklar har vi rapporterat om den utvisningshotade familjen Berisha i Vimmerby.

Halil och Spresha Berisha träffades i Kosovo i början av 2000-talet och kom till Sverige för 15 år sedan. Två av deras tre barn är födda i Sverige. Familjen har ansökt om asyl flera gånger om, men Migrationsverket har gett avslag. Myndigheten anser inte att det finns skyddskäl.

I början av mars kom beskedet att familjen fått avslag av Kammarrätten på sin resningsansökan. Ett av de sista hoppen för att familjen skulle få stanna i Sverige försvann därmed, men de som kämpar för familjen har inte gett upp hoppet.

55 000 kronor insamlat 

För en månad sedan drog barnens svenske ”farfar”, Lennart Nilsson, och Korskyrkan i Vimmerby igång en insamling till familjen, som hittills har inbringat 55 000 kronor.

– Blir de utvisade så släpps de av på Pristinas flygplats. Inget vet vad som händer. De har ingen som möter dem och det finns ingen där för dem. De är hotade och har inga vänner eller någon familj kvar. De har inga pengar. Blir de utvisade står de där helt ensamma utan någonting. Därför tänkte vi att vi måste starta en insamling för dem, så de har en buffert, sa Lennart Nilsson då.

Kampen går vidare 

Nu går kampen vidare på flera sätt. Bland annat lämnades en begäran om resning in till Förvaltningsöverdomstolen för ett par veckor sedan. Dessutom håller man på att förbereda en prövning av verkställighetshinder av utvisningen, som ska lämnas in i morgon, fredag.

– jag tycker verkligen att vi har tillräckligt torrt på fötterna för att få igenom den. Bland annat har socialtjänsten i Vimmerby tagit sig an familjen, och gjort en utredning om barnens mående. Den är verkligen gedigen, och jag har svårt att se att inte barnkonventionen skulle sätta stopp för detta nu, säger Lennart Nilsson.

Digitalt uppror 

I dagarna drog Lennart också i gång ett digitalt uppror för familjen.

– Vi har fått en sådan enorm respons från Vimmerbyborna. Vi samlade in närmare 4 000 namn på våra protestlistor, men vi vill ge möjlighet för alla att visa vad de tycker.

– Under namnet ”Vimmerbyuppror för familjen Berisha” hoppas vi att Vimmerbyborna bombar Migrationsverket med mejl och brev. Jag tror att det verkligen har betydelse vad folk tycker. All information om upproret finns på våra sociala medier, berättar Lennart Nilsson.

Mer om familjens situation kan du läsa här och härHur Migrationsverket ser på familjens situation kan du läsa om här och om Kammarrättens avslag här.

 

 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt