Annons:

Larmet fungerade inte – 85-åring blev liggande i tolv timmar

Den 85-åriga kvinnans trygghetslarm fungerade inte och hon blev liggande på golvet i tolv timmar. Foto: Vimmerby kommun

Larmet fungerade inte – 85-åring blev liggande i tolv timmar

Två dagar före julafton föll den 85 år gamla kvinnan baklänges när hon skulle ta på sig strumporna. Larmet fungerade inte – och kvinnan blev liggande på golvet i hela tolv timmar.
– Jag har haft ett elände, säger hon till Dagens Vimmerby.

Annons:

Det var i torsdags som kvinnan föll bakåt när hon skulle klä på sig. Hon slog i ryggen och huvudet kraftigt och kunde inte ta sig upp för egen maskin.

Med kommunens trygghetslarm borde inte hjälpen ha varit långt borta – men larmet fungerade inte. Kvinnan, som vill vara anonym, blev liggande på golvet i hela tolv timmar.

– Jag bankade och ropade och skrek allt jag hade… Det var hemskt, fy hundan. Det var jobbigt alltihop. Jag tryckte och tryckte på larmet, men det hände ingenting så jag fick ligga där. Det kom ingen. Det var grymt att ligga där i tolv timmar.

”Tack och lov”

Räddningen kom vid halv nio på kvällen. Då skulle hemtjänstpersonal besöka kvinnans granne. Personalen hörde kvinnans rop på hjälp.

– Tack och lov kom hemtjänsten till grannen och hörde mig. De ringde till ambulans direkt. Jag blev ju väldigt glad när de kom in, jag kramade dem rent av. Men det var också väldigt jobbigt, jag visste knappt var jag var.

Fick fira jul på sjukhuset

Julen fick kvinnan tillbringa på sjukhuset i Västervik. I dag kom hon äntligen hem till sin lägenhet igen. Hon klarade sig utan frakturer, men är rejält blåslagen.

– Jag har haft ett elände och legat på sjukhus i en vecka. Jag slog i huvudet i tvättstället när jag ramlade och skrapade sönder armen. De har röntgat hela kroppen, men det var inget brutet som tur var.

Kvinnan är fortfarande omtöcknad och har rejält ont.

– Nu börjar jag må bra igen, men det är ömt än. Jag har lite ont, men kan gå med rullator. Jag ska ha lite mer hjälp från hemtjänsten framöver.  

”Känner mig otrygg”

Kvinnan har fått ett nytt larm.

– De har kollat det så det ska fungera och de ska kontrollera en gång i veckan så att det fungerar, men jag känner mig osäker och otrygg. Så här får det inte vara.

Dagens Vimmerby har sökt chefen för äldreomsorgen, chefen för kvinnans hemtjänstområde och chefen för trygghetslarmen.

Har du upplevt något liknande? Kontakta oss!

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt