Annons:

Chefen: Digitala larm på plats nästa år

Äldre personer som dragit in fiber kan inte få trygghetslarm. Foto: Vimmerby kommun

Chefen: Digitala larm på plats nästa år

Vimmerby kommun kan bara erbjuda trygghetslarm till hushåll med kopparnät och Telia som leverantör. Först någon gång nästa år kan hushåll med annan telefonanslutning få larm.
– Många kopparnät stängs nästa år och då ska det här vara löst, säger Karin Holmgren, verksamhetschef för äldreomsorgen.

Annons:

Förra veckan berättade DV om en kvinna som investerat många tusenlappar i att dra in fiber i sin fastighet – men som därmed inte kan få sitt behov av trygghetslarm tillgodosett.

Som det är i dag krävs Telias kopparnät för att kunna få trygghetslarm.

– Jag ser det som ganska ironiskt och tragiskt att kommunen inte kan erbjuda larm till hela kommunen. Det måste vara en väldigt dålig upphandling som gör att de är bundna till en operatör, sa kvinnans anhörige till DV.

Måste ansöka om andra insatser

Förändring är på gång – men finns på plats först nästa år.

– Den här problematiken finns ju och i dag behöver man det gamla kopparnätet för att få ett larm. Vi står inför ett byte, men där är vi inte i dag. Är det så att man beviljas ett larm men inte kan få det måste man ansöka om andra insatser. Det informerar handläggaren om när man ansöker och andra insatser kan vara telefonservice och tillsyner, säger verksamhetschefen Karin Holmgren.

Varför har man inte löst detta tidigare?

– Sveriges kommuner och landsting (SKL) har hållit på med en upphandling i flera år och det är därför som det dragit ut på tiden. Vimmerby har inte heller avsatt några pengar till digitala trygghetslarm.

”Kan inte bara byta”

Om politikerna i nämnden avsätter medel till digitala larm kommer kommunen avropa från SKL:s upphandling.

– Vi kan avropa enstaka larm redan i dag, men det är inte så att vi bara kan åka ut och byta ett larm. Det krävs mer än så.

Vad behöver ni göra mer?

– Jag vet inte riktigt vad det är vi behöver göra, men vi kan inte bara byta ut ett larm.

Borde man ha avsatt pengar för det här tidigare?

– Vi hade ändå behövt vänta på upphandlingen. Den var färdig i våras och det är svårt för leverantörer att få fram larm. Många kommuner sitter i samma dilemma.

Ska ta fram en plan

Nästa år kommer Telia släcka ned över 20 kopparnät i kommunen. Till dess måste en lösning finnas på plats.

– Jag känner mig ganska trygg med att vi kommer byta ut larmen tills ledningarna är nedstängda. Vi har inte så mycket alternativ. Kopparnätet kommer stängas ned och vi måste lösa det. Problemet är som störst i våra ytterområden och där är behovet av larm som störst också.

I höst kommer kommunen ta fram en plan för skiftet av larmsystem, men de som sitter med moderna anslutningar kommer att få vänta ett tag till.

– Det är olyckligt för de som inte har kvar kopparnätet. Jag tror att vi har två brukare som berörs i dag. Får jag en tillsyn på eftermiddagen så är det ett besök medan ett larm fungerar dygnet runt.  

Att införa digitala larm väntas kosta 1,5 miljon.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt