Annons:

Berglund: ”Kommer bli väldigt mycket bekymmer”

Socialnämndens ordförande Eva Berglund (S) spår stora problem med trygghetslarmen framöver. Foto: Jakob Karlsson

Berglund: ”Kommer bli väldigt mycket bekymmer”

Kommunens trygghetslarm kräver fast telefoni genom Telia. Inom ett drygt år har anslutningen kapats till hela 700 hushåll på landsbygden.
– Just nu är det en djungel, suckar nämndens ordförande Eva Berglund (S).

Annons:

Trygghetslarmen är kanske det allra viktigaste redskapet för en sjuk äldre. Larmet möjliggör boende i hemmet under en längre tid och finns förstås som en trygghet om olyckan är framme.

I kväll berättade Dagens Vimmerby om en äldre kvinna i kommunen som inte kan få sitt beslut om trygghetslarm verkställt. Skälet är att Telia kapat kopparledningen och att kommunens larmlösning kräver fast telefoni genom Telia.

– Just nu är det en djungel. Hon har ingen vanlig telefon och jag vet att det kommer bli väldigt bekymmer med det här. Vi har analoga larm och vi måste gå över till digitala larm. I budget för kommande år har vi lagt 1,4 miljoner kronor för att få ordning på det här.

 "Besvärligt"

För personer med fibertelefoni fungerar alltså inte larmen.  

– Jag tycker att det är besvärligt. Än så länge fungerar det bara för de som har vanlig telefoni. När man går över på fiber och mobiltelefoner så blir det problem. Jag vet inte hur de har tänkt att lösa det här ordentligt. Bor man i tätorten så fungerar det kanske, men vi har jättemånga äldre på landsbygden som behöver ha trygghetslarm. Det är en tuff uppgift.

Den här personen har köpt kommunens fiber men kan därmed inte få kommunens larm. Hur ser du på det?

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om det. Det är klart att det inte är bra. Jag är väldigt dåligt insatt i det här med Vimmerby Fiber.

 "Otrygghet"

Berglund anser att problemet måste lösas inom kort.

– Har man behov av trygghetslarm ska det fungera.

Finns det fler fall?

– Jag har inte hört det, men jag har misstänkt att det ska bli såhär och varit orolig för att det här kommer bli problem i en övergångsperiod.

Kunde ni har gjort en annan upphandling av larmen?

– Jag har inte varit med i det och har inte kunskapen. Jag vet inte om man kunde ha gjort på annat sätt. Min tro är att man hade förhoppningen om att göra det enklare och effektivare med fiber, men jag ser att så inte är fallet.

Socialnämnden har budgeterat med en kostnad på 1,5 miljoner för digitala larm under 2018.

Hur ser du på den här kvinnans situation?

– Hon måste ha en känsla av otrygghet. Även om hon kan ringa på telefonen så är det lättare med larm runt halsen eller armen. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt