Annons:

  • Meg Rosoff besökte Vimmerby –

    Vinnaren ALMA-priset, Meg Rosoff, besökte AL-skolan på förmiddagen. Foton: Simon Henriksson

  • Meg Rosoff besökte Vimmerby –
  • Meg Rosoff besökte Vimmerby –
  • Meg Rosoff besökte Vimmerby –
  • Meg Rosoff besökte Vimmerby –
  • Meg Rosoff besökte Vimmerby –
  • Meg Rosoff besökte Vimmerby –

Meg Rosoff besökte Vimmerby – "Älskar Astrids böcker"

Den amerikanska författaren Meg Rosoff har vunnit världens finaste barn- och ungdomslitteraturpris. Under fredagen besökte hon Astrid Lindgrens skola och Astrid Lindgrens Näs. – Vimmerby är klassisk mark att besöka, säger hon.

Annons:

Den 5 april tillkännagavs det att Meg Rosoff, född i Boston 1956, tilldelas årets Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA).

Under fredagen var pristagaren som brukligt i Vimmerby. Hon besökte Astrid Lindgrens skola på förmiddagen och Astrid Lindgrens Näs på eftermiddagen. 

På AL-skolan fick ALMA-pristagaren se när elever från förskoleklass upp till årskurs sju bjöd på teater, sång och utställning. Årskurs fem fick också sitta ned med Meg Rosoff och ställa frågor till henne. 

– Våra elever har arbetat med Meg Rosoffs böcker där de har läst, haft högläsning, och arbetat med bilderböckerna både på svenska och engelska.  De har även skrivit om Astrid Lindgren för att "utbilda" Meg om Astrid, säger Gudrun Werner, rektor.

Meg Rosoff tyckte om vad hon fick se på Astrid Lindgrens skola. 

– Det har varit fantastiskt. Jag älskade sången och uppträdandet. Det är mycket glädje och entusiasm, vilket gör mig lycklig, säger ALMA-vinnaren till 

"Betytt mycket"

Som liten tyckte Meg Rosoff mycket om Pippi Långstrump.

– När jag växte upp älskade jag verkligen Pippi Långstrump. Jag älskade att hon kunde bära en häst med en hand, att hon var stark och självständig och Pippi var ett fantastiskt exempel av hur en tjej kan vara. 

Vad har Astrid Lindgren betytt för dig?

– Hon har betytt mycket. När jag växte upp var det bara Pippi som var översatt, men jag har läst hennes andra böcker senare. De är komplicerade och mörka och visar upp både det sorgliga och lyckliga i livet. Jag älskar dem. 

"Förändrar mitt liv"

Litteraturpriset överlämnas vid en ceremoni på Stockholms Konserthus den 30 maj 2016. Prissumman är fem miljoner kronor, vilket gör det till världens största internationella barn- och ungdomslitteraturpris. På fredagseftermiddagen besökte hon museumet i Astrid Lindgrens ära och Vimmerbys stolthets barndomshem. 

– Det här är ett pris som förändrar mitt liv. Jag tror att många fler kommer läsa mina böcker och jag kommer få mer tid att skriva. Det är fortfarande tidigt att säga hur det kommer förändra mitt liv, men jag känner redan att det börjat förändras. 

Är Vimmerby klassisk mark för en författare att besöka?

– Ja! Kanske skulle jag försöka skriva något här i Vimmerby. Det måste ju vara något magiskt med det.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt