Annons:

  • Lyckad premiär av Komedianternas Stadsvandring

    Under årets upplaga av Komedianternas stadsvandring tas publiken med på en resa genom Axel Munthes livsminnen. Foto: Linnéa Nestor

  • Lyckad premiär av Komedianternas Stadsvandring
  • Lyckad premiär av Komedianternas Stadsvandring
  • Lyckad premiär av Komedianternas Stadsvandring
  • Lyckad premiär av Komedianternas Stadsvandring
  • Lyckad premiär av Komedianternas Stadsvandring

Lyckad premiär av Komedianternas Stadsvandring

På torget skymtas spetsparaplyn och stora sidenkjolar. En pojke rusar runt med en orm i näven och efter kommer hans pappa skrikande.
– Det måste vara djävulen som avlat dig! ropar pappan till sin son.
En oväntad scen mitt i staden, men de som besöker torget kan vara lugna. Det är ingenting annat än premiären för Komedianternas årliga stadsvandring, som denna gång tar publiken med på en resa genom läkaren och författarens Axel Munthes livsminnen.

Annons:

Det är Axel Munthe själv, gestaltad av Lars-Åke Öhman, som guidar publiken från plats till plats, från minne till minne. Och att det var just en orm pojken hade i näven var inget ovanligt. Unge Axel Munthe begav sig ofta ut i skogen, och att hitta döda djur, helst vanskapta, tyckte han var särskilt intressant.

– Han skrämmer mig så med alla sina hyss, förklarar Axel Munthes mor Aurora för den stora skara publik som samlats vid premiären.

Att hennes son senare skulle komma att bli läkare, författare och livmedikus till självaste drottningen kunde modern aldrig ana.

Italien i Vimmerby

Publiken tas med till flera platser i Vimmerby, där Axel Munthe spenderade flera av sina barndomsår, och vi förflyttas även utomlands. Till platser som Capri, Napoli och Rom. Skådespelarna ger oss en inblick i Munthes liv, men också i hur annat folks liv kunde te sig på den tiden.

När den lilla skaran teaterintresserade vandrar uppför en kullerstensbacke ligger sjuka människor längst vägkanterna, smittade av den obarmhärtiga koleran. Axel Munthe är förtvivlad och skriver brev där han vädjar till svenska överklassen att skicka pengar. Det är för övrigt ett av råden han ger en deprimerad överklassdam i Rom – skänk alla dina pengar till de fattiga.   

”Kul att möta publiken”

Historieglimtarna under vandringen har inslag av både allvar och humor, och vi hinner träffa både Axels fru Hilda, drottning Victoria och en tennistokig kung Gustaf V.

För elvaåriga Leo Sellbrink var det verkligen premiär, då han deltog som skådespelare i stadsvandringen för första gången.

– Det känns väldigt bra och jag är glad att vi har kört igång på riktigt nu, det är kul att äntligen möta publiken.

"Mycket bra!"

I publiken fanns Karin och Thomas Winberg från Åtvidaberg, som varit på många liknande vandringar i andra städer, men aldrig tidigare i Vimmerby.

– Det var mycket bra! Vi gillar den här teaterformen, där vi som publik får se staden från en helt ny vinkel. På de olika stoppen känner man verkligen historiens vingslag.

Annons:

Linnéa Nestor

linnea.b.nestor@gmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt