Annons:

  • Arla fick utstå kritik på mötet –

    Arlas Heléne Gunnarsson erkände att Arla till viss del misslyckats. Foton: Simon Henriksson

  • Arla fick utstå kritik på mötet –

    Skaparna av "Till vilket pris". Malin Jonsson och Emelie Nilsson.

  • Arla fick utstå kritik på mötet –

    Grabbarna i Glada bonden.

  • Arla fick utstå kritik på mötet –

    Lokala ICA-handlarna Robert Sundberg (Virserum), Joakim Thorn (Storebro) och Per Lindqvist (Vimmerby).

  • Arla fick utstå kritik på mötet –

    Patrik Evertsson från Emåmejeriet.

  • Arla fick utstå kritik på mötet –

    LRF:s Håkan Lundgren.

  • Arla fick utstå kritik på mötet –

    Glada bonden, Arla, LRF och Emåmejeriet under debatten.

  • Arla fick utstå kritik på mötet –

    Per-Gunnar Solberg var en av mjölkbönderna som hade frågor på hjärtat.

  • Arla fick utstå kritik på mötet –

    Det var mycket folk på plats, över 50 bönder och närmare 15 lokalpolitiker.

  • Arla fick utstå kritik på mötet –

    Alla deltagare och arrangörer fick motta varsin blomma.

Arla fick utstå kritik på mötet – "Vi har misslyckats"

Den ideella organisationen "Till vilket pris" anordnade debatt om mjölkkrisen i Storebro. Mjölkmötet blev både välbesökt och väldebatterat. Över 50 bönder fanns på plats. – Vi har misslyckats, säger Arlas representant Heléne Gunnarsson.

Annons:

Mjölkkrisen är total i Sverige. I flera intervjuer har Arla uttryckt att 2015 ser ut att bli det svåraste året någonsin för svenska bönder. Flera bönder i veckan tvingas lägga ner sin verksamhet – och sedan 2002 har antalet mjölkbönder i Vimmerby och Hultsfred halverats.

På grund av detta startade Emelie Nilsson och Malin Jonsson kampanjen "Till vilket pris" för att stötta de mycket hårt utsatta mjölkbönderna. Igår kväll anordnade "Till vilket pris" också en debatt, där flera viktiga organisationer inom den svenska mjölkproduktionen var inbjudna. På plats fanns Arla, Emåmejeriet, Glada bonden, LRF, Lönneberga-Tuna-Vena Sparbank, Vimmerby Sparbank, lokala ICA-handlare, lokala politiker – och naturligtvis mjölkbönderna allt handlar om. 

Debatten blev saklig och givande och alla var överens om åtminstone en sak: krisen för de svenska mjölkbönderna börjar bli akut.

– Det var ett bra och upplysande möte. Det känns bra om alla får reda på hur det verkligen är, säger mjölkbonden Torbjörn Nilsson, som driver Flaka Mjölk.

Höjt månadspris

Under torsdagen framkom att Arla för första gången på ett år höjer månadspriset per producerad liter med åtta öre. Det nya priset till bönderna är nu 2,67 kronor.

– Att priset ligger så här går inte länge till, priset måste helt enkelt upp. Det går inte att producera mjölk för 2,60, det behövs 3,50 för att ens överleva. Det går åt rätt håll nu, men det räcker inte.

Hur är förtroendet för Arla?

– Det är skadat så är det ju, det blir så när man inte får betalt.

Att förtroendet för Arla är i botten var tydligt under kvällen. Bönderna fick svara på en enkät och där visade det sig att en betydande majoritet kan tänka sig att byta mejeri.

– Det är inte konstigt när vi har de mjölkpriser vi har. Det är förståeligt, erkände Arlas styrelserepresentant Heléne Gunnarsson för den samlade församlingen.

Omdömet när det gällde om bönderna känner att de kan påverka beslut var än värre. Och politikerna fick sig också en känga. På frågan om politikerna gör sitt bästa för att hjälpa bönderna hamnade svaren längst åt det negativa hållet.

– Jag är nöjd med att det var så många politiker på plats. Det finns en låg kunskapsnivå hos politikerna kring den akuta situationen och jag tror att det här gav dem många svar, säger Pär Danielsson i LRF:s kommungrupp i Hultsfred.

 "Väntat mig tuffare debatt"

Pär Danielsson trodde dock att debatten skulle bli hetare än den blev.

– Jag hade förväntat mig hetare debatt och politikerna tog väldigt stor plats, men det är inte konstigt. Jag trodde att bönderna skulle ställa tuffare frågor, men de är nedslagna. Jag tror verkligen att de har magont och huvudvärk, men det var ett bra möte och rejäl uppslutning.

Även Emelie Nilsson och Malin Jonsson var nöjda med kvällen.

– Jag tycker att det var ett jättebra samtal från panelen och det var konstruktivt, säger Malin Jonsson.

Tror ni bönderna känner att det är svårt att påverka?

– Ja, jag tror att det sitter så djupt att de känner "skitsamma, det spelar ändå ingen roll". Men därför är vi ännu gladare att så många bönder kom.

Emelie Nilsson:

– Men bönderna har ett helvete och det här måste gå fort, annars är det många som inte klarar det här året.

 Glada bonden

Glada bonden ekonomisk förening, som är ett projekt startat av fyra mjölkbönder, fanns också på plats. Gruppen vill höja prisnivån – och siktar på sikt att konkurrera med Arla. Ett långsiktigt mål är att ha 60 procent av mjölkproduktionen.

– Vi känner att vi har ett starkt stöd. Som vi ser i opinionsundersökningen så är folk villiga att byta mejeri. Vi måste inse att det är ett långsiktigt problem med en akut kris. Vi måste lyfta prisnivån med en krona, som det kan flukturera kring, säger Andreas Birgersson, från Glada bonden. 

Hur ska det gå till?

– Vi riktar oss direkt till handeln. Handeln är på vår sida och priset hos bonden ska upp med en krona över tid. Arlas höjning med åtta öre är naturligtvis långt ifrån tillräckligt. Det största problemet på den svenska marknaden är att priset inte följer med när världsmarknadspriset går upp.

 Hård kritik

För Arlas Heléne Gunnarsson blev det en kväll med mycket negativ kritik och ifrågasättande.

– Det är ett tufft läge och vi vill komma ur den här krisen så fort som möjligt och en del signaler pekar på det, säger hon.

På vilket sätt är det här ett misslyckande av Arla?

– När mjölkpriset är på den här nivån är det förstås tufft. När våra bönder lider så har man misslyckats, det får vi erkänna.

Har bönderna tappat förtroendet för er?

– På sina ställen är det säkert så. Men vi känner ett starkt stöd och vi får mycket samtal från bönder, som är konstruktiva och bra.

Mjölkmötet lockade över 50 lokala mjölkbönder. Förmodligen lindrades inte den oroliga magen av åtta öres höjning eller själva mötet. Men förhoppningsvis kan det vara en del i ett steg i rätt riktning för de svenska mjölkbönderna.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt