Annons:

Ägaren efter viteshotet: ”Kan inte ha en krog i skogen”

Ägaren Durhan Elezovic är mycket kritisk till kommunens beslut om begränsningar för ljudnivån. Bilden är ett montage. Foto: Mostphotos/Jakob Karlsson

Ägaren efter viteshotet: ”Kan inte ha en krog i skogen”

Vimmerbykrogen Burgers & Beers hotas om vite på 20 000 kronor – varje dag som ljudnivån överstiger 30 decibel i närliggande fastigheter. Ägaren Durhan Elezovic är minst sagt upprörd.
– Kommunen vill verkligen inte att jag ska göra någonting här, säger han.

Annons:

Efter flera klagomål mot ljudnivåerna från Burgers & Beers har miljö- och byggnadsnämnden nu satt en gräns på 30 decibel i närliggande lokaler. Vid mätningar har man uppmätt mellan 37-40 decibel. Om den satta nivån överskrids får verksamheten betala 20 000 kronor i vite – per dag.

Durhan Elezovic reagerar starkt.

– Jag fattar inte hur de tänker. 20 000 om dagen – för vad? Det är två-tre personer som klagar, fler kan det inte vara. Jag äger inte ens en baslåda och spelar inte så hög musik. Det är bakgrundsmusik och jag hör knappat musiken när jag står utanför. Jag hyr hela den här byggnaden för att ingen ska klaga på ljudet. Vi spelar lite högre på helgerna, men pubar och krogar måste ligga i stan. Vi kan inte ha vår verksamhet i skogen. Så ser det ut i hela Sverige.

Hur påverkas du av beslutet?

– Jag kommer inte ha råd att betala 20 000 per gång och det är därför de sätter den nivån. De vill verkligen inte att jag ska göra något här. Det är det de är ute efter och det känns som att de varit emot oss om allt. Vi kommer köra den livemusik vi har bokat och sedan får vi se. Det kommer inte bli lika ofta.

Har du förståelse för att människor kan få sin sömn störd?

– Självklart har jag förståelse för folk, men jag tycker inte att det är jag som är det största problemet. Det är bilar som pumpar musik till fem och sex på morgonen på gatan. När vi har stängt kan inte jag heller sova vissa nätter. Jag har bett kommunen stänga av gatan nattetid och fått okej från alla grannar, men kommunen vill inte det.

"Det tror jag inte på" 

Durhan Elezovic menar att han inte kan göra några större förändringar.

– Nej, det finns inte en pub som inte gör livemusik, ingen som inte kör traubadurer. Vi är en pub och det här är vårt koncept. Det visste kommunen när vi sökte tillstånd och man har vetat att det bor folk här. Varför kommer det här nu, efter så lång tid och under pandemin när jag knappt har kört livemusik? Jag har filmat bilar som står och pumpar, men kommunen är inte intresserad av det. Sen förstår jag inte varför jag ska få det här beskedet av media. Varför kan de inte kontakta mig själva?

Kommunen har genomfört mätningar som visar att ljudnivån i fastigheten mittemot legat på mellan 37-40. I beslutet skriver man att mätningarna pausats när man bedömt att ljudit kommit från andra ställen än puben.

– Det tror jag inte på. Ska de pausa hela tiden då? I så fall kan de inte ha spelat in något överhuvudtaget, det kommer ju bilar hela tiden. Ska jag stänga av musiken när någon ska gå in eller ut och vem vill ta en öl utan musik i bakgrunden? Ska det vara helt tyst?

Beslutet kan komma att överklagas.

– Jag vet inte, jag har inte bestämt mig än. Jag lutar åt att överklaga beslutet.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt