Annons:

Vimmerbyhus går starkt i en orolig värld – så har kriserna förändrat husmarknaden

Joakim Ivarsson och Linus Blom är två av delägarna till Vimmerbyhus som gått starkt trots en orolig omvärld. Foto: Jakob Karlsson

Vimmerbyhus går starkt i en orolig värld – så har kriserna förändrat husmarknaden

Dyrare material, brist på vissa produkter och högre räntor. Husmarknaden står inför flera svåra utmaningar – men trots det går hustillverkaren Vimmerbyhus starkt. 
– Det är en mycket högre efterfrågan på våra hus jämfört med för två år sedan, säger vd Joakim Ivarsson. 

Annons:

Joakim Ivarsson, Albin Aronsson och Linus Blom tog över Vimmerbyhus sommaren 2019. Sedan dess har världen drabbats av både coronapandemin och Rysslands brutala krigsföring mot Ukraina. 

Händelser som påverkat i stort sett alla människor och verksamheter. Husmarknaden står mitt i flera svåra utmaningar med kraftiga prishöjningar på material, långa leveranstider och högre räntor. 

– Det är mycket som händer i världen och som påverkar den här branschen. Man kan generellt säga att bara material till ett mindre hus kostar cirka 100-200 000 kronor mer jämfört med kostnaden för ett år sedan. För vår del handlar det inte om att tjäna pengar på den merkostnaden, vi måste bara kunna betala för de prisökningar som vi har fått från våra underleverantörer, berättar Linus Blom. 

Eftersom Vimmerbyhus tillverkar kundspecifika hus är det svårt att göra en rättvis jämförelse. 

– Vi säljer inga standardhus och har ingen prislista på olika hus i en katalog. För oss är varje hus unikt, vi ritar hus tillsammans med våra kunder och räknar på ett kostnadsförslag. Därför får vi inte den exakta jämförelsen, men det är klart att materialsatsen för ett hus har dragit iväg och blivit dyrare. 

”Passar väldigt bra”

Med sin nisch lyckades Vimmerbyhus parera coronapandemin på ett bra sätt och man har kunnat dra nytta av att fler människor vill bosätta sig en liten bit från storstäderna. 

– Jag vet inte om det är coronarelaterat, men vi ser en motsatt urbanisering. Våra kunder bygger inte mest i storstäderna utan det är en halvtimme, timme utanför och det passar väldigt bra in i vårt sätt att bygga. Man vill hitta en plats där man trivs och bygga ett hus precis så som man vill ha det, säger Joakim Ivarsson. 

Under hösten väntas Riksbanken höja styrräntan flera gånger om. Det kommer helt enkelt bli dyrare att låna pengar. 

– Som vi ser det just nu så finns affärerna, det är många som vill bygga sitt eget hus. Vi känner en liten oro över ränteökningar och vill helst inte att bolåneräntan ska dra iväg men vi säljer sällan hus till personer som ska in på bostadsmarknaden, ofta har man med sig kapital och behöver inte finansiera hela huset genom banken. Linus Blom tror att husbyggare låter en del sidoprojekt vänta. 

– Vi är en aktör som inte har den billigaste produkten på marknaden, vi tror att det finns risker med en billigare produkt som kanske säljer bra men företaget blir känsligare för till exempel högre räntor eller högre kostnader. Vi har en kvalitativ produkt och tillverkar i mindre skala, våra kunder väljer oss framförallt för att vi är flexibla och bygger unika hus med bra kvalité. När priset för husbygget ökar väljer man ändå att bygga men kanske man väntar lite med en pool, sidobyggnad eller carport. 

”Ser fantastiskt bra ut”

Vimmerbyhus har haft en enastående utveckling under de senaste åren och starten av 2022 har varit bländande. Idag har man 50 anställda jämfört med 32 för tre år sedan. 

– Hittills i år har vi redan tecknat ett 30-tal avtal med kunder som ska bygga. Det ser fantastiskt bra ut, vi har mer än dubbelt så många hus sålda vid den här tidpunkten jämfört med tidigare år och det känns bra. Vår tillverkning går för fullt och utmaningen nu är att få tag i allt material och att leverera i tid, säger Joakim Ivarsson. 

Har era leveranstider ökat? 

– Vi lovar att man får sitt hus efter 20-24 veckor, det håller vi idag. Det kan komma att bli svårare i höst, framförallt för att det råder brist på en del varor från våra underleverantörer som leder till längre leveranstider. 

Även försäljningen av takstolar har varit lyckosam. 

– Vår takstolstillverkning har ökat i omsättning med över 100 procent i år. Vi har hittat rätt affärer för våra produkter och ingått samarbeten med några byggkedjor samtidigt som vi är med i några större projekt. 

Vilka är framgångsfaktorerna? 

– Jag tror det handlar om att vi bygger unika hus med kundens önskemål och behov i fokus. Vi börjar med att fråga vad kunden vill ha och tar fram ett förslag beroende på hur tomten ser ut, budgeten för bygget och även tankar om planlösning, design och inredning. Flexibilitet i affären är en framgångsfaktor för oss, men också närheten till våra kunder och dialogen som vi har tillsammans.

"Då måste det bli bra"

Att bygga ett hus är ingen enkel sak. Joakim Ivarsson beskriver det som 300 hinder att hoppa över. 

– Ibland river man ett och ibland måste man hitta nya vägar för att komma vidare. När man bygger unika hus som vi gör har man ingen chans att rätta till ett misstag till nästa hus. Vi får en chans och då måste det bli bra, säger Ivarsson och fortsätter: 

– Samtidigt är vårt sätt att jobba det vi kan och det vi tycker är allra roligast. Man ser det hos våra medarbetare också, de får använda sin yrkeskompetens och tänka till när de ska rita,  konstruera och bygga husen. Det gagnar vår kvalité och är en förutsättning för att vi ska lyckas.

Fotnot: Reportaget publicerades först i vårt printmagasin DV Dekor. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt