Annons:

Guldkringlans nya satsning – har börjat med sallader:

Joakim Hesselgård är vd för Guldkringlan. Foto: Jakob Karlsson

Guldkringlans nya satsning – har börjat med sallader: "Exploderade direkt"

Bageri Guldkringlan plågas naturligtvis av höga elräkningar. Det hindrar inte företaget från nya satsningar. Nu har man valt att börja med sallader.
– Det exploderade direkt, säger vd:n Joakim Hesselgård.

Annons:

Bageri Guldkringlan i Vimmerby har haft en stadig utveckling sedan familjen Hesselgård valde att satsa. Nu har den senaste i raden av satsningarna lanserats. 

Den här veckan började företaget att sälja sallader som ett komplement till sitt övriga utbud.

– Vi har pratat om det tidigare som en utveckling och som ett komplement till våra mackor och våra matpajer. Tidigare har vi inte haft tid eller personal till det, men jag och Percy (Hesselgård) diskuterade det igen och valde att göra slag i saken efter nyår. Så nu satsar vi på sallader fullt ut. Det ska kännas att det är mycket mat och det ingår frallor, smör och dresseing. Det ska vara en hel lunch eller middag, säger vd Joakim Hesselgård.

Guldkringlan började med två sorters sallader i måndags.

– Första dagen provade vi oss fram och gjorde 30 sallader. Vi började med en räk- och en kycklingsallad, men redan efter ett par dagar fick vi göra 60-70 sallader. Det har verkligen exploderat. Kunderna började direkt prata om ett vegetariskt alternativ, så då fixade vi en halloumisallad med röd pestopasta i botten. 

Ger en större bredd

Så redan nu har man tre salladsalternativ. Tanken är att även köra en sallad exklusivt för varje vecka. 

– Det blir en "special edition" varje fredag. Vi börjar med det nästa fredag och sedan ska det bytas ut varje vecka framåt. Vi kommer testa det och får se hur det går. 

Företaget har även fått en hel del förfrågningar på exotiska plankor.

– När den första frågan kom kändes det ganska långt bort eftersom det enda vi producerar är brödet, men vi tog emot några beställningar på nyår och det gick bra. Så nu är det bara att ställa frågan. 

Satsningen på matpajer och sallader ger Guldkringlan en större bredd. 

– Nu kommer vi kanske inte gå ännu bredare mot mathållet, men vi ser det här som ett bra komplement till det övriga utbudet.

Skyhög elräkning

Bagerier är en elintensiv bransch utan de allra största marginalerna. Därför slår förstås de skyhöga elpriserna hårt mot dem. Bageri Guldkringlan i Vimmerby hade 2021 en elräkning i december på 30 000 kronor.

Den senaste räkningen låg på nästan 100 000 kronor.

– Det är en otroligt kraftfull och smärtsam ökning. Det är jäkligt tufft, så är det ju. Vi brottas med elpriser och ökade kostnader för råvaror. Förmodligen kommer vetemjöl och socker sticka ännu mer. Vi kan inte ta ut allt på våra slutkunder. I sådana fall skulle en kanelbulle kosta runt 100 kronor. Vi hade inte sålt en enda bulle då, så det är vår sista rad som får ta smällarna. Det är tråkigt med de skenande råvarukostnaderna och elpriserna när företaget annars går hur bra som helst. 

Guldkringlan förväntas få tillbaka 50 öre per kilowatt man förbrukat i elstöd. Det skulle kunna röra sig om drygt 100 000 kronor som företaget får tillbaka från staten.

– Det är klart att det betyder mycket för oss, även om det självklart inte täcker. Det är en tröst i allt kämpande, men jag måste säga att jag är oerhört besviken på politikerna överlag, ingen nämnd och ingen glömd. Någon har ju ställt till med det här, men man ska inte heller stå och lova något man inte kan hålla. Att få tipset om att skjuta upp skatten, är ju också bara att skjuta problemet framför sig.

En stabil grund har Guldkringlan lyckats bygga upp, vilket är avgörande.

– Precis som för alla andra så går det inte hur länge som helst. Men vi startade mitt i pandemin och trots stängningar av skolor har det gått bra. Vi känner oss hoppfulla och snart kommer sommaren, som är vår bästa period. Det finns stora och bra framtidsplaner också, så vi står aldrig stilla.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt