Annons:

  • STOR BUTIKSUTBYGGNAD BLIR AV – SÅ SER PLANERNA UT

    Per Lindqvist är glad över att kunna presentera Ica Kvantums stora satsning. Foto: Simon Henriksson

  • STOR BUTIKSUTBYGGNAD BLIR AV – SÅ SER PLANERNA UT

    Vid den här sidan av byggnaden kommer man att växa.

  • STOR BUTIKSUTBYGGNAD BLIR AV – SÅ SER PLANERNA UT

    Ica Kvantum kommer bli en större butik inom kort.

STOR BUTIKSUTBYGGNAD BLIR AV – SÅ SER PLANERNA UT

Redan 2020 föddes tankarna kring en större utbyggnad och förnyelse av Ica Kvantums butik i Vimmerby. Nu börjar planerna verkligen närma sig verklighet.
– I den bästa av världar kan vi sätta spaden i backen efter semestern, säger ägaren Per Lindqvist. 

Annons:

Ica Kvantum gjorde sin senaste stora förnyelse i början av 2010-talet. Nu är det dags igen. Tankarna föddes redan 2020, men av olika anledningar har åren gått. 

Nu vågar ägaren Per Lindqvist berätta om de stora planerna. 

Vid byggnadens norra fasad blir det en stor tillbyggnad på 130 kvadratmeter fördelat på två våningar. Den befintliga personalentrén byggs också om och skapar mer utrymme. På övervåningen blir det nytt personalutrymme, konferensrum och kontor. 

Men för kunderna kommer det märkas främst av att butiksytan blir större.

– Den förra stora utbyggnaden var 2011, så mycket av inventarierna är från då. Med det i tankarna föddes de här planerna under 2020. Vi ville göra en större förnyelse och planen då var att det skulle stå färdigt 2022. Nu blev det inte så, men nu är vi här och kan berätta mer om satsningen, säger Per Lindqvist. 

Får räkna med ett år

Ica-ägaren är glad över att man nu kan skrida till verket med planerna. 

– Kommunen har varit exemplariska i sin handläggning, så det är mer interna saker som gjort att det bromsats upp lite. Det är ens egen naiva tro lite grann. Vi har hållit på länge internt, så nästan hela layouten är färdig. Fastighetsägaren å sin sida har kommit långt med förfrågningsunderlag och så vidare. Nu ska de sista detaljerna och justeringarna landa in. Det handlar om att få ut förfrågningsunderlag, få en peng på alltihop och så vidare. Med rådande konjunktur hoppas vi förstås att vi kan bära det. Det här är ett stort och komplext projekt med många pusselbitar som ska stämma. 

Planen nu är att kunna sätta spaden i backen mot slutet av sommaren.

– I den bästa av världar sker det efter semestern, men det är lite olika saker som påverkar tidsperspektivet. Vi vill förstås att det är så mycket lokala företag som det bara går som gör jobbet. Jag styr inte över det, men jag har gett det som önskemål.

När kan utbyggnaden vara helt färdig?

– Det är olika delar i det, så det kanske är saker som fortfarande sker efter sommaren 2024. Men ett år får man nog räkna med. När vi ska flytta personalutrymmet, så måste den nya delen stå färdig och så vidare. Ventilationen i hela fastigheten ska också bytas. Vi ska byta ut kylar och frysar också. Ofta är det en livslängd någonstans kring tio år och där ligger vi nu. 

Vad blir den största förändringen för kunderna?

– Vi vill naturligtvis vara det självklara valet för hela måltiden. Den största förändringen blir nog delikatessen, fisken och vårt eget kök. Det vill vi utveckla ännu mer. Sedan har vi trångbodda kylmeter, men främst blir det ett lyft för alla färskvaror. Samt vårt eget välmående förstås med bättre personalutrymme. Vi är jättetajta med lunchrum och omklädningsrum i dag. 

"En nivå till"

Exakt hur mycket butiksytan utökas kan Per Lindqvist inte säga i dagsläget. 

– Det är ett par hundra kvadratmeter det handlar om. Vi kommer ta det en nivå till, det är jag övertygad om. Det blir en annan uppställning på kylar och skepp. Vi behöver ju mer yta för färskvaror och kyldelen, så det kommer kännas klart större. 

Vad prislappen kommer landa på kan han inte heller riktigt säga ännu. 

– Det är jättesvårt. Det som sker innanför väggarna är mitt huvudbry, men det är klart att det är en betydande summa. Det är många nollor. Men för att fortsätta ha en fräsch verksamhet och en verksamhet som utvecklas så handlar det om att återinvestera tidigare års resultat. Planen har ju funnits länge – så nu känner man bara härligt att vi kan gå vidare. Vi har märkt det när vi informerat medarbetarna precis att alla blir taggade av nyheten och förväntansfulla på vad som ska hända. 

Tankarna på att göra storsatsningen föddes redan innan det stod klart att Willys skulle etablera sig i Vimmerby. 

– När vi satt florerade ju ryktena, men så är verkligheten. Det är inget vi lägger någon energi på utan jag känner mig trygg med det vi vill göra. Vi ska försvara vår roll i Vimmerby, även om jag självklart har respekt för konkurrenter som förbättrar och förnyar. Då måste också vi bli bättre. 

Stänger Maxi-diskussionen

Det finns även en plan för att förändra kundernas parkering en aning. 

– Vi vill ju inte ta av den ytan, så därför växer vi mot vår personalparkering. Vi sitter där vi gör med yta och kan inte snyta eller trolla fram kvadratmeter. Det finns en plan och ett förslag som ska få kundparkeringen att bli något bättre. 

Kan ni växa mer efter det här?

– I yta är det knepigt. Vi får väl trolla där och då i sådana fall. 

I och med det här stängs också alla tankar på att bli en Maxi-butik. 

– Det är ingen hemlighet, utan vi tittade på det i samband med detta. Vi kom fram till att vi då hade behövt omlokalisera oss för vi får inte till ytorna här. Det skulle behövas en försäljningsyta på ytterligare tusen kvadratmeter för att hantera ett Maxi-sortiment. Så den diskussionen kan stängas nu. 

Just nu har Ica Kvantum knappt 60 anställda och under sommarsäsongen är det drygt 100.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt