Annons:

Företaget agerar efter otäcka händelsen:

Finish Industrilackering i Storebro agerar efter otäcka händelsen. "Vi kommer inte jobba så i slutna utrymmen framöver", säger vd:n Olle Ahlström. Foto: Simon Henriksson

Företaget agerar efter otäcka händelsen: "Kommer inte göras i våra lokaler"

Det var i början av mars som en anställd på Finish Industrilackering i Storebro fick föras till sjukhus efter en otäck händelse. Nu upphör företaget med den typen av arbete efter händelsen. 
– Vi kommer inte jobba så i slutna utrymmen framöver, säger vd:n Olle Ahlström.

Annons:

Medarbetaren andades in en för stor koncentration av lösningsmedel i samband med en tankrengöring och hittades efter cirka 90 minuter av en annan medarbetare på arbetsplatsen. 

Då låg mannen på botten av en tank. Syrehalten hade blivit för låg inuti tanken, vilket ledde till att mannen blev både omtöcknad och oförmögen att ta sig ut. När mannen väl hade hittats fördes han till sjukhus med ambulansen.

Den allvarliga händelsen anmäldes till Arbetsmiljöverket som krävde en utredning av händelsen. Efter utredningen kräver nu Arbetsmiljöverket åtgärder på Finish Industrilackering. Arbetsmiljöverkets krav är att företaget ska göra en riskanalys för hanteringen av lösningsmedel och vidta nödvändiga förebyggande skyddsåtgärder. Resultatet av riskbedömningen och besluten om åtgärder ska dokumenteras. Om inte bristen åtgärdas riskerar företaget föreläggande med vite eller förbud.

– Vi håller på och jobbar med det och ska bli klara med det inom den tiden som är satt. Det handlar om en månad ungefär och förhoppningsvis är det inne hos Arbetsmiljöverket under nästa vecka. Vi ska göra den här analysen självklart, säger Olle Ahlström, vd för företaget.

Hur ser du på kravet från Arbetsmiljöverket?

– Jag tycker att det här är ett bra system när det händer allvarliga olyckor. Det är ett system som handlar om att mota Olle i grind, om man ska vara lite vitsig. Det är precis det som det handlar om och man ska inte göra om misstaget eller i alla fall minimera risken.

Fått konsekvenser

Händelsen som inträffade har också redan fått konsekvenser på företaget.

– Den typen av lackering som vi hade tagit på oss då kommer vi inte göra i våra befintliga lokaler framför. Vi kommer tacka nej så länge vi inte har lämpliga utrustningar för det. Vi bedömer att det finns andra aktörer som är proffs på det här.

Är det en konsekvens av det som skedde?

– Ja, så kommer vi inte jobba i slutna utrymmen. Över tid kan det förstås förändras, om vi utbildar och investerar oss rätt.

Den som drabbades klarade sig bra och fick snabbt lämna sjukhuset. 

– Han var tillbaka bara dagar efter det som hände och jobbar för fullt. Det är jätteskönt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt