Annons:

Företaget har helt släppt Ryssland efter invasionen – så påverkas man av oron

Olle Ahlström är vd för Storebrogjuteriet. Foto: Simon Henriksson

Företaget har helt släppt Ryssland efter invasionen – så påverkas man av oron

Storebrogjuteriet hade ett bra öppningskvartal 2023. Även kvartal två ser ut att bli relativt bra.
– Men orderingången är ojämn. Det gör att det blir svårt att planera verksamheten, säger Olle Ahlström, vd för företaget.
Dessutom har man helt och hållet släppt Ryssland. 

Annons:

Storebrogjuteriet har anor från 1700-talet och är fortsatt en viktig arbetsplats i Storebro. Företaget har märkt av oron på marknaden under den första halvan av 2023.

– Hela halvåret har det varit lite oroligt och väldigt ojämn orderingång. Vi saknar en del ordrar fram till semestern, men samtidigt så blev första kvartalet ett bra kvartal och även kvartal två kan bli ett bra kvartal. Men orderingången är ojämn och vi behöver mer framgent för både kvartal tre och fyra. Det är inte många av våra kunder som tror att det ska gå nedåt, men det är som sagt väldigt ojämnt. Vissa kunder har ökat medan vissa stannat av, säger vd:n Olle Alhström.

Ett normalt år är orderingången betydligt mer jämn. 

– Någon månad fick vi in 50 procent mer än vi förväntade oss. Månaden efter var det 25 procent mindre än förväntat. Det gör det svårt att planera verksamheten.

Vad får det för effekter?

– Det kan bli väldigt långa ledtider, men vi har gått mod.

Hur påverkas ni annars av den allmänna konjunkturen och oron?

– Vi säljer ju inget konsumentgods, men jobbar mot de som jobbar till konsumenter. Byggsektorn har det jättetufft och det är klart att det kan stagnera för oss också, men under 2022 var det fantastisk tillväxt. Vi hade det likadant under hela pandemiperioden och under kriget som fortfarande pågår också.

"Extrema skillnader"

Storebrogjuteriet hade en del affärer i Ryssland före invasionen av Ukraina.

– Men allt det är avslutat nu. Vi gjorde inget förra året och har inte gjort några sådana affärer sedan kriget bröt ut. Vi har helt och hållet släppt Ryssland och får se vad som händer. Modellerna är kvar, men ingen får köpa dem. Vi får se om kriget tar slut eller om rättigheterna säljs till något annat land eller annan kund än i Ryssland.

Hur ser det ut framåt?

– Jag tror att framtiden kommer vara ljus. Vi tillhandahåller produkter som kräver mycket el och energi. Då är det fördelaktigt producera det i Norden eftersom vi har fossilfri elproduktion. Hållbarhetsmässigt har vi en stor fördel. Köper man ett ton järngjutgods från Sverige är påverkan 72 kilo koldioxid. Köper man ett ton från Kina så är det 1 710 kilo. Det är extrema skillnader. Därför ser jag ljust på en sådan här verksamhet när det är väldigt stort fokus i hela världen på hållbarhet. 

Vill växa med fler anställda

I nuläget är företaget ett 30-tal anställda. Målet och förhoppningen är att växa ytterligare. 

– Vi hoppas kunna växa och ta in nya tjejer och killar. Blir det så att hållbarhet slår igenom och blir en viktig faktor, så tror vi verkligen det. Det vi har svårt att konkurrera på är pris på grund av att den verksamhet vi har är löneintensiv jämfört med andra länder. Det vi kan konkurrera med är flexibiliteten, närheten, kortare ledtider och säkrare leveranser för att få rätt kvalitet.

Olle Ahlström, som fyllt 62 år, är inne på sitt 23:e år som vd. 

– Jag tycker fortfarande att det är lika roligt. Varje dag lär man sig något nytt, men det är naturligt att man måste trappa ned någon gång. Men där är jag inte nu. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt