Annons:

Stort företag går mot strömmen – har anställt ett 30-tal

Anders Melin är vd för Ljunghäll i Södra Vi, som anställt ett 30-tal personer sedan i julas. Foto: Simon Henriksson

Stort företag går mot strömmen – har anställt ett 30-tal

Det stora företaget Ljunghäll AB i Södra Vi verkar inte märka av någon konjunktursvängning. Sedan i julas har företaget anställt ett 30-tal personer.
– Det handlar om ökade uttag av våra produkter helt enkelt, säger vd:n Anders Melin.

Annons:

Hösten 2021 plågade bristen på halvledare fordonsindustrin ordentligt. Ljunghäll i Södra Vi tvingades skicka hem ett 25-tal ur den inhyrda personalen. 

Omvärdsläget har fortsatt påverkat kommunens största privata arbetsgivare och i november förra året berättade vd:n Anders Melin att det svåraste var att planera framåt.

– Vi får både gasa och bromsa mycket. Det är jobbigt i en processindustri, uttryckte ha då. 

Samtidigt var orderstocken välfylld och i februari i år, i samband med att 2022 års fina resultat blev känt, sa han att det just då såg relativt stabilt ut.

– Men läget är en färskvara och vi vet inte vad som händer fram på våren.

Anställt ett 30-tal

Det vet vi nu. Trots att det fortfarande råder stor oro på många marknader har det gått bra för Ljunghäll. Företaget har gjort ett stort antal nyanställningar. 

– Efter januari-februari har vi fått ta in personal. Vi är runt 625 personer just nu och vi har fått ta in i storleksordningen runt ett 30-tal sedan i julas kan man säga, berättar Anders Melin. 

Vad beror ökningen på?

– Det handlar om ökade uttag av våra produkter helt enkelt. Vi har ganska mycket nya produkter vi börjat tillverka och det gör att vi ser rätt ljust på de närmaste åren. Första halvåret ser ut att bli relativt bra för oss och vi har ganska höga volymer.

Med tanke på att flera andra stora företag, däribland Boklok i Gullringen, tvingats säga upp ett stort antal anställda är det ett glädjande besked för det lokala näringslivet. 

– Att hitta personalen har fungerat relativt bra för oss. Det kan ju förstås vara på bekostnad av att andra tvingats dra ned.

Hur ser du på konjunkturläget i övrigt?

– Det är som övriga delen av samhället och ekonomin. Det är lite osäkert, men i det korta perspektivet ser jag inget problem. Hur det kommer vara i höst vet vi inte, men räntor och inflation påverkar köpbeteendet hos kunder. Fram till semestern ser vi inga större mörka moln.

Tar affärer på elfordonssidan

Nyligen kom beskedet att Volvo Cars, en stor kund till Ljunghäll, varslat hela 1 300 personer i Sverige.

– Det är tråkigt när våra kunder tvingas till neddragningar. I det korta perspektivet påverkar det inte oss. Det är mer deras produktion av bilar och motorer som påverkar oss. Vi har också avtal som är relativt långa och även på medellång sikt påverkar det inte oss.

Ljunghäll har även tagit flera affärer som gör att man kliver ytterligare steg in på elfordonssidan.

– Det är positivt och vi tar affärer successivt, men jag tänker inte berätta vilka kunder det är.

Blir det en allt större del av er totala omsättning?

– Det är fortfarande en mindre del, men vi tar nya affärer där. 

Det kan vara avgörande med tanke på att Europaparlamentet beslutat att förbränningsmotorer ska förbjudas i nya bilar från 2035. 

– Sedan är frågan hur snabbt det kommer gå och vi får se vilka motorer det handlar om det, men absolut är det viktigt för oss.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt