Annons:

  • FÖRSTA VINSTÅRET PÅ FLERA ÅR FÖR KOMMUNENS STÖRSTA ARBETSGIVARE

    För första gången på flera år blir det vinst för Ljunghäll när 2022 summeras. Foto: Simon Henriksson

  • FÖRSTA VINSTÅRET PÅ FLERA ÅR FÖR KOMMUNENS STÖRSTA ARBETSGIVARE

    Anders Melin är vd för Ljunghäll.

FÖRSTA VINSTÅRET PÅ FLERA ÅR FÖR KOMMUNENS STÖRSTA ARBETSGIVARE

Efter flera år med röda siffror blev det istället svarta under 2022 för kommunens största privata arbetsgivare. Det bekräftar vd:n inför bokslutet som närmar sig. 
– Det är jätteviktigt med svarta siffror, säger Anders Melin.

Annons:

Senast storföretaget Ljunghäll AB i Södra Vi gick med vinst var 2018. Då gjorde bolaget, som numera har italienska ägare, en vinst på över 100 miljoner kronor.

Då hade Vimmerby kommuns största privata arbetsgivare flera starka år bakom sig. Men efter 2018 har det varit flera tuffa år för pressgjuteriet. 

Första pandemiåret 2020 blev resultatet minus 92 miljoner kronor. 

Nu ser det dock bättre ut igen ekonomiskt – och 2022 kommer det bli svarta siffror igen. Bokslutet närmar sig och i början av mars hoppas Ljunghäll kunna redovisa det, men redan nu ger Ljunghälls vd oss en del preliminära siffror.

– Vi kommer visa ett positivt nettoresultat. Det är inget stort, men det kommer vi att göra, säger vd:n Anders Melin.

Vad beror det på?

– I viss handlar det om att vi förbättrat oss, men det är inte allt. Det har också att göra med hur vi hanterar tillgångar och annat.

Hur viktigt är det med svarta siffror igen?

– Det är jätteviktigt med svarta siffror. Ska du låna pengar eller göra något annat finansiellt, så är det bra för alla företag att tjäna pengar. Det är en liten vinst i sammanhanget, men det är i alla fall svarta siffror.

Omsättningen ökar

Omsättningen kommer också öka jämfört med 2021, då den landade på drygt 1,2 miljarder kronor. Nu ser den ut att landa på knappt 1,5 miljarder kronor.

– Vår försäljning i kronor har ökat. En del av ökningen beror på ökade materialkostnader, men vi har ökat vår omsättning från 2021 till 2022.

Det blir lite dopat?

– Ja, det blir lite dopat. Det är ungefär som valuta. I vårt fall kan det vara att aluminiumpriserna gått upp. Det betalar våra kunder för och därmed går omsättningen upp, men vi har inte levererat mer grejer. Men vi har en ökad försäljning det här året.

Ökade el- och energikostnader drar dock ned resultatet. 

– Dessutom påverkar inflationen oss när vi köper in artiklar. Får vi inte full – eller ingen – kompensation från våra kunder, så är det svårt att ta igen det på att bli bättre operationellt. 

Drygt 600 medarbetare

Långkonjunkturen varnar många för och inte minst flera företag i husbranschen har lagt varsel den senaste tiden. Läget nu är verkligen en färskvara, betonar Anders Melin.

– Just nu ser det relativt stabilt ut för oss. Men vi vet inte vad som händer fram på våren. De första månaderna ser relativt okej ut. Vi har, när vi går in i året, en förväntan på att lastbilssidan ska växa för oss. Detta tack vare att nya affärer ökar mycket det här året. Vad kunderna säger är att de ligger efter leveransmässigt mot sina kunder. Då innebär det att de vill ha volymer av oss. Ur den aspekten ser det ut att kunna bli ett år som förra året eller till och med lite bättre. 

Ljunghäll har i dagsläget drygt 600 medarbetare i Södra Vi. 

– Det är nog där någonstans vi kommer vara under våren. Längre fram går inte att säga. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt