Annons:

Starkt första kvartal för Södra – ökar med 90 procent

Södra gjorde ett starkt första kvartal i år. Foto: Pixabay

Starkt första kvartal för Södra – ökar med 90 procent

Södra har inlett året mycket starkt. För första kvartalet är rörelseresultatet 938 miljoner kronor. En ökning med över 90 procent jämfört med samma period 2017.
Det skriver Södra i ett pressmeddelande.

Annons:

Bakom resultatet uppges en stark efterfrågan med god prisutveckling och ökade volymer ligga. De ökade volymerna tros bero på expansionsinvesteringar som ger genomslag i resultatet. 

Koncernens nettoomsättning ökade med tolv procent till 5,7 miljarder kronor jämfört med samma period föregående år. Rörelsemarginalen förbättrades med sex procentenheter, från tio till 16 procent.

Både avkastningen på sysselsatt kapital och soliditeten ökar också.

– Det finns flera förklaringar till den starka resultatutvecklingen. Den goda globala konjunkturen bidrog till en hög efterfrågan och god prisutveckling på Södras produkter inom både marknadsmassa och trävaruområdet. Vi ser också de positiva effekterna av de omfattande expansionsinvesteringarna vi genomfört vid massabruken, och de effektiviseringar och omstruktureringar vi gjort inom trävaruproduktionen, säger Lars Idermark, vd och koncernchef.

Arbetet med nya innovationer och hållbarhet ska ha fortsatt med "oförminskad kraft", enligt Södra.

– Södras satsningar för ökad produktion av biodrivmedel följer uppgjorda planer, liksom satsningarna på vidareförädling inom trävaror. Dessa viktiga framtidsinvesteringar bidrar till nya affärsmöjligheter. Samtidigt utgör de steg på vägen mot ett fossilfritt samhälle och en hållbar bioekonomi där skogen har en nyckelroll, säger Lars Idermark.

Hela 926 miljoner kronor

Affärsområdet Södra Skogs rörelseresultat för första kvartalet uppgick till 19 miljoner kronor, tre miljoner kronor bättre än samma period ifjol. För Södra Woods är rörelseresultatet för perioden 91 miljoner kronor. 

"Det avspeglar i huvudsak den goda prisnivån och stark efterfrågan på sågade trävaror. De pågående förändringarna av verksamheten inom Södra Interiör löper enligt plan", skriver Södra i pressmeddelandet.

Affärsområdet Södra Cells rörelseresultat för perioden uppgick till 926 miljoner kronor. Resultatutvecklingen förklaras främst av en stark prisutveckling och ökade volymer.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt