Annons:

Skogsjätten ger sig in på nya marknader –

Peter Nilsson tror att Bergs Timber har en framtid inom nya marknader i Sverige. Foto: Ossian Mathiasson

Skogsjätten ger sig in på nya marknader – "En bra möjlighet"

Skogsbranschen kämpar hårt mot granbarkborren – och Bergs Timber har ett tufft kvartal bakom sig. Nu meddelar bolaget att man kommer bredda sitt utbud i Sverige – och sälja hus, dörrar och fönster från sin fabrik i Lettland.
– Vi håller på och kartlägger den svenska marknaden, säger vd Peter Nilsson.

Annons:

Förra året förvärvade Mörlundaföretaget Norviks träverksamheter i Baltikum. I köpet ingick det lettiska bolaget Byko-Lat som tillverkar fönster, dörrar och hus. En del mindre hus har redan sålts till Sverige – och nu vill Bergs Timber utöka satsningen.

– Vi har sålt en del hus, fritidshus och Attefallshus, till Stockholmsområdet och Gotland. Nu tittar vi på hur vi ska kunna bredda det och täcka större delar av geografin, även i det område vi syns inom i dag. Husen har sålts i Sverige i tre-fyra år och man har även sålt en del till Island och Storbritannien, säger vd Peter Nilsson och fortsätter:

– Vi är duktiga på att bygga moduler som i stort sett är inredda och klara när de skeppas och som går att sätta upp på plats snabbt. Jag tycker att vi kunna ha en bra möjlighet att sälja in oss på den svenska marknaden.

 "Redo att leverera"

Fönster och dörrar kommer säljas i Sverige nästa år.

– Vi håller på att certifiera våra fönster för den svenska marknaden, det ska vara klart snart efter nyår. Vi har anställt en första försäljare för fönster och dörrar. Jag tror att den marknaden finns tillgänglig för oss också.

Alla produkter kommer göras i Lettland.

– I alla fall om man ser över en överskådlig tid. Vi har byggt en ny husfabrik och expanderat fabriken för dörrar eller fönster. Vi är redo att leverera.

Vad kan den här satsningen betyda för Bergs Timber i stort?

– Det innebär att vi får ett mer intressant erbjudande på svenska marknaden och kan bli lite mer etablerade än bara genom sågverken. Det är ett intressant koncept i kombination med tryckimpregneringar och pelletstillverkning i Fågelfors.

Hur ser du på konkurrensen?

– Det finns ingenting som inte har ganska stor konkurrens i dag. Vi producerar i Lettland och det är förhållandevis konkurrenskraftigt och har kunniga medarbetare när det gäller kvalité och design. Jag är säker på att vi har ett intressant erbjudande, men gäller att nå marknaden också. Det kommer ta sin tid.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt