Annons:

Leif Larsson menar att beslutet förändrar spelplanen. Foto: Jakob Karlsson

Larsson: ”Beskedet förändrar spelplanen”

Fullmäktiges ordförande Leif Larsson välkomnar beskedet om kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweijs avgång.
– Jag har krävt eller efterfrågat en lösning på den situation som Vimmerby kommun befinner sig i och det här beskedet kommer förändra spelplanen, så är det ju, säger han.

Annons:

Larsson anser inte att situationen är löst på grund av Nilsson Nachtweijs besked:

– Nej, vi har fortfarande en kommundirektör som är sjukskriven. Arbetsgivarens ansvar är att kommundirektören kan gå tillbaka i arbete. Det finns mycket att göra framöver för att få en tillit i organisationen. Hade det varit så enkelt hade frågan varit löst för länge sedan. Vi måste jobba med de här frågorna och fördela arbetsmiljöansvaret annorlunda. Nu faller det tillbaka på fullmäktiges ordförande och det är en ganska orimlig situationen.

Hur vill du att det ska se ut?

– Nu är det en extraordinär situation att att det finns en konflikt mellan den administrativa ledningen och politiska ledningen. Det komplicerar det här läget och det är svårt att ”rita” upp det här scenariot.

 "Det står varje människa fritt"

Formellt kommer Nilsson Nachtweij att lämna in en begäran om entledigande som kommer hanteras av nästa fullmäktige. Därefter påbörjas en internprocess i Centerpartiet om att utse ett nytt kommunalråd.

– Enligt partiets stadgar krävs det att man har ett medlemsmöte och det tar lite tid för nomineringsprocessen att bestämma vem man vill se på posten. Det innebär sannolikt att tidigast i november kan fullmäktige ta beslut om ett nytt kommunalråd.

Hur ser du på den kritik som Nilsson Nachtweij riktar mot kommundirektören?

– Det har jag inte läst och det vill jag inte kommentera. Jag överlåter det till Peter Karlsson.

Det handlar ändå arbetsmiljön på stadshuset?

– Det är en bild om är given i dag och det står varje människa fritt att ge sin bild. Jag vill inte kommentera det eftersom jag inte har fakta i det här.

Vad händer med de processer som har påbörjats?

– Kommunstyrelsen är arbetsgivare för förvaltningen och det ligger kvar. Vi har en arbetsgrupp som ska ta fram en handlingsplan så behoven finns kvar. Kommunstyrelsen får kommentera den biten.

Vad är nästa steg?

– Nästa steg blir det formella. Sedan har vi en arbetsgrupp utsedd för att arbeta med en handlingsplan och det arbetet måste fortsätta.

Borde ni i fullmäktiges ledning gett ett större stöd till Nilsson Nachtweij?

– Vi tog beslut om att ge henne samtalsstöd, men vi kunde säkert ha gjort mer. Det finns säkert saker att lära sig och det måste jag fundera på. Kommunen måste göra allt för att undvika såna här situationer i framtiden.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt