Annons:

Stora delar av VOK-skogen kan bebyggas – ”sluter cirkeln”

Det inringade F:et markerar var den nya förskolan är tänkt att placeras. I de övriga ringarna vill kommunen planlägga mark för näringsliv och boende. Karta: Vimmerby kommun

Stora delar av VOK-skogen kan bebyggas – ”sluter cirkeln”

Kommunen vill bygga en ny förskola i VOK-skogen. Men det kan bli många fler byggnationer i området än så.
– Det är glädjande att Vimmerby växer och att vi nu har en långsiktig plan för att möta framtiden, säger kommunstyrelsens vice ordförande Helen Nilsson (S) i ett pressmeddelande.

Annons:

Jämte beslutet att placera en förskola i VOK-skogen pekar kommunen ut området som nästa expansionsyta för i Vimmerby stad. Området omfattar cirka 40 hektar och kan på många års sikt bebyggas ytterligare.

– Beslutet innebär att vi har en långsiktig möjlighet till att expandera. Området är perfekt för att integreras i den befintliga staden och här kommer vi att kunna bygga en förskola, avsätta mark för tomter och ge utrymme för framtida behov som exempelvis vård- och omsorgsboende, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson.

"Finns ingen egen mark"

Ett huvudskäl till valet av mark är att kommunen äger marken. Det finns också befintlig infrastruktur och vatten och avlopp draget till markgränsen.

– I översiktsplanen står det att kommunen ska utvecklas norrut men där finns ingen egen mark och den dialog vi fört med andra markägare har inte gett resultat, säger Ingela Nilsson Nachtweij, oppositionsråd i Vimmerby kommun.

Helen Nilsson (S) är glad över beslutet:

– Det är glädjande att Vimmerby växer och att vi nu har en långsiktig plan för att möta framtiden. Närheten till naturen och närheten till staden är något som efterfrågas. Detta skapar möjlighet för fler människor att flytta hit och att placera en ny förskola här är strategiskt bra då många barnfamiljer bor i närheten, säger kommunstyrelsens vice ordförande Helen Nilsson.

"En attraktiv plats"

Kommunstyrelsen var överens i beslutet.

– Tittar man på kartan ser man tydligt att Skyttehagen sluter samman cirkeln runt staden. Närheten till skola, idrottsanläggningar och naturen gör området till en attraktiv plats för framtida exploatering, säger Tomas Peterson.

Ulriksdal avfärdades på grund av fornlämningar i området.

– I dagsläget är det inte aktuellt med det området. Det är bättre att det får förbli orört och att lämningarna får vara kvar, säger Ingela Nilsson Nachtweij.

"Naturen finns runt knuten"

Skyttehagen är ett populärt friluftsområde – men Nilsson garantera att det kommer ersättas:

– Vi kommer att ha en öppen dialog kring hur Vimmerbyborna även fortsättningsvis ska ha möjlighet till friluftsområden och belysta elljusspår. Naturen finns runt knuten och så kommer det vara även i framtiden, det är vi också överens om i kommunstyrelsen, säger Helen Nilsson.

Området kommer att exploateras på många års sikt.

– Det här är den långsiktiga planen vi saknat. Förskolan är akut men sedan handlar det om att i lugn takt planera efter våra behov, vår investeringsbudget, vår vision och den efterfrågan som finns. Den politiska enigheten gäller även det, säger Helen Nilsson.

Fråga

Vad tycker du om beslutet?

Helt rätt
Helt fel
Tveksam
Vet ej
Rösta Se resultat

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt