Annons:

Kommunen tvingades ta till plan B – kyrkans pris för högt

Kommunalrådet Tomas Peterson (M) tycker att kyrkans pris för marken är för högt. Foto: Simon Henriksson

Kommunen tvingades ta till plan B – kyrkans pris för högt

Huvudalternativet för en ny förskola var norr om Vimmerby stad. Men Linköpings stifts krav för marken var för högt.
– Kyrkan begär väldigt bra betalt, konstaterar kommunalrådet Tomas Peterson (M).

Annons:

I går meddelade Vimmerby kommun att Skyttehagen blir kommunens nästa expansionsmark. Området är på 40 hektar och ska inrymma förskola och eventuellt bostäder och företagstomter.

Det var inte kommunens förstaval. Helst ville man bebygga området norr om Astrid Lindgrens gata – men förhandlingarna med markägaren Linköpings stift strandade.

– Kyrkan begär väldigt bra betalt. De vill inte ha pengar, utan de vill ha tre gånger så mycket areal. Vi vill ha 50 hektar och som betalning vill kyrkan ha 150.

Hur ser du på kyrkans förhållningssätt?

– Jag tycker inte att det är rimligt och det är därför vi går vidare. Det var vårt förstaalternativ och jag skulle gärna sett att vi kunde placera en förskola där. Men det här alternativet är jättebra och ger andra möjligheter också.

Vad var kommunen beredd att betala?

– Det kan jag inte svara på. Jag har inte varit med i de förhandlingarna. Jag vill gärna ha en marknadsvärdering, det finns ganska enkla sätt att räkna fram vad skogsmark är värd.

Kommer diskussionen med kyrkan fortsätta?

– Ja.  

"Kommer fungera ändå"

Vitsen med att bebygga de norra delarna av Vimmerby kommun har varit att kommunen också har planer på en ny ringled som förbinder Krönsmon med Nossen och ger en ny infart till Astrid Lindgrens Värld.

– Det här beslutet betyder ingenting för de planerna. Det kommer fungera med en ringled ändå och de idéerna finns kvar fortfarande. Men vi måste komma till mark i så fall och mycket av marken som är utpekad i översiktsplanen är kyrkans.

Förhandlingarna med Vimmerby pastorat har pågått i cirka ett år. 

Fotnot: I en ursprunglig version av artikeln stod det att marken ägdes av Vimmerby pastorat. Det stämmer inte. Det är Linköpings stift som äger marken. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt