Annons:

Intern kritik mot förslaget – ”Många kommer rösta annorlunda”

Förre kommunalrådet Micael Glennfalk gillar inte gårdagens beslut i kommunstyrelsen. Foto: Jakob Karlsson

Intern kritik mot förslaget – ”Många kommer rösta annorlunda”

I går fattade en enig kommunstyrelse beslut om att på sikt bebygga stora delar av VOK-skogen. Omedelbart fick förslaget intern kritik.
– Det är inga problem med att bygga i Ulriksdalsområdet, säger förre kommunalrådet Micael Glennfalk (M).

Annons:

Vimmerby kommun vill anlägga mark för förskola, företag och bostäder i VOK-skogen. Ett första beslut fattades i en enig kommunstyrelse i går och förslaget har fått massiv kritik på sociala medier.

Det får också kritik internt. Moderata fullmäktigepolitikern Micael Glennfalk (M) är inte alls nöjd med vare sig hur förslaget arbetats fram eller förslaget i sig.

– Jag tycker att det är onödigt att bebygga mark som har verksamhet. VOK-skogen nyttjas av folk i många olika åldrar. Kommunen äger mark i Ulriksdalsområdet också och det är inga problem att bygga där. Jag tycker att vi kan bebygga Ulriksdal och flytta ridhusområdet till Hörestadhult. Att gå in i VOK känns som en konstig och lustig idé, jag uppfattar det som en tjänstemannakonstruktion.

Friluftsområdet som försvinner är tänkt att ersättas?

– Det finns ju redan ett? Varför ska man bygga ett nytt friluftsområde och på det gamla ska man lägga ett nytt bostadsområde? Det blir bara dyrare. VOK-skogen spränger in så himla fint i staden och används av skolorna.

”Bara att bygga runt”

I stället vill Glennfalk att kommunen bebygger området Ulriksdal som ligger granne med VOK-skogen.

– Kommunen äger mycket mark där och det är inga problem med att bygga där. Jag har inte hört ett enda argument om varför Ulriksdal är dåligt. Jag tycker att vi ska bygga Vimmerby runt och behålla VOK.

Det ska finnas en del fornlämningar i området?

– Ja, men Länsstyrelsen säger att det bara är att lämna kvar. Jag tror det kostar 600 000 kronor att hägna in dem och det är ingenting. Det är även kuperat i området, men det är inget problem, det är bara att bygga runt. Man ska använda naturen.

”En stor skillnad”

Glennfalk är också kritisk till markanvisningen för Aleris, som trots stora protester får möjlighet att bygga vid Nybble.

– Var ska ALV växa om tio år? Nu är det stopp mot Stångån, stopp mot Kohagen, stopp mot stan. Det här är enda området ALV kan växa mot och då tycker jag att vi ska spara det området.

Var ska man placera Aleris?

– Tittar man på närheten till stan tror jag Nossen-området hade passat lika bra, men det finns fler områden.

Blir det inte samma kritik då?

– Vid Nossen-området eller Ulriksdal så är det fortfarande inte bebyggt. I ett jungfruligt område så vet alla som köper en tomt om att det ligger ett behandlingshem där. Det är en stor skillnad. Jag tycker att kommunen tar en onödig strid som innebär överklaganden i stället för att söka andra lösningar.

Kommunledningen hävdar att man erbjudit Aleris en mängd alternativ?

– Jag tror att Aleris tar det bästa erbjudandet de får och att de även kan godta andra förslag. I andra fall får man ta sig en funderare på om kommunen ska acceptera det. Vi är måna om jobben, men det finns andra aktörer som öppnar behandlingshem också. Styrkeförhållandena är inte så att kommunen behöver ge sig. Det är ingen välgörenhet Aleris bedriver.

”Kommer rösta annorlunda”

Kommunstyrelsen var helt enig om både de här besluten. Det är något som förvånar Glennfalk:

– Ja, men samtidigt känns det som att alla partier försöker driva saker i konsensus just nu. Det tycker jag är bra och det saknades under min tid, men det får inte gå så långt att man inte får konsensus med Vimmerbyborna. Det kan bli så att man flyttar striden mellan partierna och till folket. Det är inte ett dugg bättre. Jag tycker att man ska försöka göra något som alla kan acceptera.

Har du fler partikamrater på din linje?

– Det vet jag inte och det tyder på att det här inte har diskuterats mycket i grupperna.  

Borde det ha diskuterats mer?

– Jag kan inte tala för andra partier, men i mitt parti borde det ha gjort det. Jag kan förstå att man måste handla snabbt, det skedde även på min tid och det var inte alltid som vi lyckades förankra beslut, men det var inte heller folk i gruppen alltid sa till. Nu kommer det bli en allmän diskussion och jag tror att många personer i olika partier kommer rösta annorlunda. Vi får se hur hårt partipiskan viner. För min del känner jag bara att det här inte är rätt.

Hur kommer du driva frågan?

– Jag är en moderat fullmäktigeledamot som försöker argumentera för de saker jag tror på. Jag kommer argumentera internt, men har inget syfte att driva opinion. 

Under eftermiddagen publicerar DV en artikel om hur Moderaternas gruppledare Marie Nicholson ser på kritiken. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt