Annons:

Smittan på äldreboenden i Vimmerby:

Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Smittan på äldreboenden i Vimmerby: "På gränsen till att inte klara uppdraget"

Smittspridningen är högre än någon gång tidigare under pandemin och på torsdagen var elva brukare inom äldreomsorgen drabbade av covid-19. Verksamheten bedöms befinna sig på gränsen för att klara sitt uppdrag.

Annons:

Tidigare i veckan rapporterade DV om att tio brukare inom äldreomsorgen var smittade med covid-19. På torsdagen lämnade socialchef Anette Nilsson en redogörelse kring den aktuella situationen för socialnämnden.

Då var det elva brukare inom äldreomsorgen som var smittade med covid-19. 

"Det innebär högre arbetsbelastning samtidigt som det också är hög frånvaro bland medarbetare inom vård och omsorg på grund av bland annat misstänkt eller konstaterad covid-19", berättade Anette Nilsson. 

Smittspårning pågår och bemanningssituationen beskrivs som "riktigt svår". 

"Sammantaget är det en riktigt svår bemanningssituation som påverkar arbetsmiljön. Det förekommer en hel del inbeordringar. Situationen påverkar möjligheten att utföra insatser, inom vård och omsorg är verksamheten på gränsen till att klara att utföra sitt uppdrag", enligt Anette Nilsson.

"Klart vi är oroliga"

Lars Sandberg (C), ordförande för socialnämnden, är orolig över utvecklingen.

– Det är klart att vi är oroliga. Vi har en smittspridning i hela länet som är utan dess like och som ser ut att kunna öka ytterligare. Äldreomsorgen är en del av samhället och då ökar det även här. Den senaste siffran jag har är elva fall och då är det fördelat på flera olika boenden, säger han. 

Kan det vara aktuellt att införa besöksförbud?

– Nej, besöksförbud är inte aktuellt. Vi följer regionens och Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

"Osäker på vad det ger"

Skyddsutrustning används i brukarnära möten och den skyddsutrustning som finns bedöms täcka behovet. Att vaccinera sig är fortsatt viktigt, manar Lars Sandberg.

– Det är viktigt att så många som möjligt är vaccinerade. Blir man smittad och har två eller tre vaccinationer så drabbas man lindrigare. 

Tidigare i veckan fick HR-avdelningen i uppdrag av kommunstyrelsen att utreda hur man kan få fler kommunanställda att vaccinera sig. Hultsfreds kommun har infört det som krav vid nyanställningar. 

– Det kan hända att det blir så. Jag är osäker på vad det ger, men om symbolvärdet är så pass starkt är jag för det i sådana fall. Vi får se vad HR kommer fram till först.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt