Annons:

Fullmäktige i Vimmerby blir av i februari:

Det blir ett fysiskt fullmäktige i Vimmerby i slutet av februari. På bilden fullmäktiges ordförande Leif Larsson. Foto: Simon Henriksson

Fullmäktige i Vimmerby blir av i februari: "Var och en har ett ansvar utifrån smittskyddslagen"

Det blir fullmäktige på plats i slutet av februari. Det står klart efter att restriktionerna släppts. 
– Att kunna återgå känns bra, säger fullmäktiges ordförande Leif Larsson.

Annons:

I januari ställdes fullmäktigesammanträdet i Vimmerby in på grund av den skyhöga smittspridningen. Då var fullmäktiges ordförande Leif Larsson inne på att februarimötet kunde ske helt digitalt.

Efter det har samtliga restriktioner släppts och den 28 februari blir det ett fysiskt sammanträde i Plenisalen i Vimmerby. 

– Vi kommer ha fullmäktige på plats. Det beror självfallet på att restriktionerna har avvecklats. Vi tittade tidigare på en möjlighet att kunna hålla sammanträdet digitalt och, som arbetsordningen säger, kommer det finnas möjlighet att kunna delta digitalt om man har särskilda skäl men vi ser helst att ledamöterna är på plats, säger Leif Larsson (C).

Exakt hur många av fullmäktiges ledamöter som är fullvaccinerade mot covid-19 är oklart.

– Vi kommer inte kräva vaccinationsbevis eller några andra åtgärder, men vi får hoppas att folk tar sitt ansvar och varken utsätter sig själv eller andra för fara. Enligt smittskyddslagen har var och en ett ansvar att inte smitta andra och att själv inte bli smittad. Därför är vi öppna för möjligheten att kunna delta digitalt, men det får inte bli regel. Det ska i första hand handla om enstaka fall och vara något som får prövas från fall till fall. 

"Öppnar möjligheten för fler"

Han är noga med att det gäller för både politiker och åhörare att tänka till.

– Särskilt om man har symtom, då är förhållningsreglerna sådana att man ska avstå från att delta i fysiska aktiviteter. Pandemin är inte över och det krävs fortsatt en del försiktighet.

Hur känns det att kunna återgå till en mer normal politisk vardag? 

– Att kunna återgå känns bra, men det finns stora fördelar med digitala möten också. Vi har kunnat ha flera möten digitalt på slutet och det öppnar också möjligheten för fler att kunna delta. Har man sociala förhållanden, ett barn hemma exempelvis, eller är halvkrasslig så kan man ändå delta digitalt. Det handlar om att hitta formerna för det framåt. 

Bland punkterna på dagordningen den 28 februari finns bland annat en interpellation för kommunens energipolitik, förslag till vision för kommunen samt allmänhetens frågestund.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt