Annons:

Målet om 17 000 invånare inte nära –

Helen Nilsson (S) tror att kommunen haft fler invånare om hennes parti varit kvar vid makten. Foto: Simon Henriksson

Målet om 17 000 invånare inte nära – "Haft fler invånare om vi varit vid makten"

Socialdemokraterna gick ut med att Vimmerby skulle ha 17 000 invånare 2022. Verkligheten blev en helt annan.
– Jag tror Vimmerby haft fler invånare om vi varit kvar vid makten, säger oppositionsrådet Helen Nilsson (S).

Annons:

Befolkningsminskningen i Vimmerby kommun fortsätter. Nu bor det 15 578 personer i kommunen. Det är en minskning med 94 personer jämfört med 2020. Backar vi till nyårsafton 2017 bodde det 15 728 personer här. Det var den högsta siffran på årsbasis sedan år 2000.

Sedan dess har Vimmerby tappat 150 invånare.

I början av 2018 kom Socialdemokraterna med ett utspel om att kommunen skulle fortsätta växa befolkningsmässigt. Socialdemokraternas höga mål var att 17 000 invånare skulle bo i kommunen 2022.

– Vår förhoppning är att fixa det under nästa mandatperiod utifrån att vi får medborgarnas förtroende att fortsätta leda kommunen. Det handlar om att vara en attraktiv kommun och att det finns bostäder, arbetstillfällen med mera. Vi kommer återkomma i augusti med mer konkreta saker vi vill göra. Vi tycker att det är viktigt att ha höga mål att sträva mot, sa Peter Högberg (S).

Nu vet vi att Socialdemokraterna inte fick stanna vid makten och att befolkningen istället har minskat i kommunen.

– Det är inte bra och nu har det sjunkit två gånger i rad. Vi har lagt ett förslag om att nå 17 000 invånare och det jobbar vi för i vår verksamhetsplan. Vi står fast vid det och kommer jobba vidare med det nästa period. Man måste se verkligheten och det är svårt att få folk att stanna, speciellt ungdomar, säger oppositionsrådet Helen Nilsson (S) om de nya befolkningssiffrorna.

Fler invånare med S vid makten?

Men det handlar inte bara om att få folk att stanna, menar hon.

– Vi måste också attrahera folk att vilja flytta hit. Jag tycker att det har tagit tid att få hyresbostäder på plats den här mandatperioden och det är inte alltid så att man har möjlighet att direkt flytta till en bostadsrätt. Det måste också jobbas ännu mer med kultur- och fritidsverksamheter. Utvecklingsavdelningen måste titta på frågorna i samarbete med politiken, så vi inte tappar fokus när vi tänker framåt. Vimmerby måste vara lockande och tilltalande. 

Ert mål om 17 000 invånare är inte nära verkligheten. Var det ett för högt ställt mål?

– Det kommer inte hållas och det är tråkigt, men vi måste fortsatt jobba så att Vimmerby kommun inte tappar befolkning. Det är jätteviktigt. Det är inte heller vi som suttit i majoritet den här perioden. Under vår tid tog vi höjd för många framtidsfrågor och förslag efter förslag droppas av. Det behövs nya tankar. 

Hade Vimmerby haft fler invånare om ni var kvar vid makten?

– Ja, det tror jag. Det är min tro att det går att påverka och förändra. 

Vad är det som har saknats från majoriteten den här perioden?

– Det måste jobbas med en känsla kring framtidstro i Vimmerby kommun, och vi måste jobba mot ett mål. Det har saknats. Som invånare måste man märka att nya beslut tas. Vi gör ju inte politik för vår egen skull.

Så om ni får väljarnas förtroende i höst kommer invånarantalet öka igen?

– Det kan jag inte säga omgående. Sådant kan ta tid, men jag lovar att vi kommer fokusera på det och jobba vidare med det. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt