Annons:

Sandbergs motion antagen – ska förenkla bostadsbyggandet

Vimmerbypolitikern Lars Sandberg fick igenom sin motion på distriktsstämman. Foto: Centerpartiet

Sandbergs motion antagen – ska förenkla bostadsbyggandet

I fredags antog Centerpartiets årsstämma i Kalmar län VImmerbypolitikern Lars Sandbergs motion. Motionen syftar till att göra det enklare för kommunala bostadsbolag att bygga bostäder.

Annons:

Andemeningen med motionen är att förändra Allbolagen, som innebär att kommunala bostadsbolag ska drivas på affärsmässiga principer. Den tillkom 2011 med syfte att inte snedvrida konkurrensen med de privata fastighetsägarna. 

En konsekvens av lagen är att nybyggnationer ska bära sina egna kostnader, vilket gjort det betydligt svårare för kommunala bostadsbolag på landsbygden som omedelbart tvingas till rejäla nedskrivningar av sina nybyggnationer. 

Så här skriver Sandberg och Stihna Johansson Evertsson, kommunalråd i Högsby, i motionen: "Nu när bostadsbristen spridit sig till stora delar av landet kan dessa bostadsbolag inte genomföra byggnationer på grund av detta. På dessa orter bygger heller inte de privata fastighetsägarna då inte heller de får ekonomin att gå runt i en nyproduktion, kontentan av detta är att det inte byggs några nya bostäder alls."

Motionen mynnar ut i att Centerpartiet ska yrka för att förändra lagstiftningen och få till lättare nedskrivningskrav. Fredagens stämma godkände motionen. Förslaget kommer nu tas vidare till Centerns riksstämma i Malmö. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt