Annons:

Så ser kommunens kostnad för boendet i Storebro ut:

Kommunalrådet Jacob Käll (C) i en lägenhet kommunen iordningställt för flyktingar från Ukraina. Foto: Simon Henriksson

Så ser kommunens kostnad för boendet i Storebro ut: "Följer läget"

Boendet i Storebro är redo att ta emot flyktingar från Ukraina. Kommunen kommer också betala Vimarhem drygt 70 000 kronor i månadshyra.
– Det är förutsatt att vi har folk som bor där, säger kommunalrådet Jacob Käll (C).

Annons:

Förra veckan stod boendet i Storebro redo för att ta emot flyktingar från Ukraina. Men fortfarande har inga anvisats till Vimmerby av Migrationsverket och de 51 platserna används inte i dagsläget.

Boendet i Storebro ses som långsiktigt av Migrationsverket och är i första hand inte ett av alla akutboenden som handlats upp. Men hur stort behovet kommer vara är ovisst.

– Det är fortsatt en väldigt stor ovisshet kring det här. Det enda vi vet när det gäller de långsiktiga platserna är att målbilden är en solidarisk fördelning mellan kommunerna i Sverige. Migrationsverket håller på att upphandla de långsiktiga platserna, men när de behövs är fortfarande oklart, säger Håkan Westerback, säkerhetssamordnare på kommunen.

Nästan 25 000 personer som flytt kriget i Ukraina har sökt skydd i Sverige. Migrationsverket ser ett sjunkande inflöde av flyktingar till just Sverige och Kalmar län är över huvud taget inte prioriterat när det gäller evakueringsplatser. På tisdagen var det knappt 300 flyktingar som befann sig i Kalmar län. Emmaboda är den enda kommun med ett aktiverat evakueringsboende och Högsby den enda med ett aktiverat långtidsboende.

– Det handlar om att Migrationsverket i första hand placerar flyktingar nära sina egna anläggningar. Därför är Kalmar län inte bland prioriteringslänen där, säger Westerback.

Drygt 70 000 i månaden

Som vi tidigare rapporterat tog Jacob Käll (C) ett ordförandebeslut i förra veckan att kommunen hyr boendet i Storebro av Vimarhem. Nu står det klart att hyran för det blir drygt 70 000 kronor i månaden.

– Men det är under förutsättning att någon bor där. Det faktureras inte förrän vi har folk som bor där. Vi vet heller inte om vi kommer få täckning för det av Migrationsverket. Det finns ännu inga garantier.

Om inflödet till Sverige minskar. Vad kan det då betyda för er och satsningen i Storebro?

– Vi behöver vara väl förberedda även om inte så många som man trott kommer. Det känns bra att ha det så bra förberett som vi har det nu.

Vad har allt ni satsat kostat hittills?

– Vi har köpt in sängar och lite matvaror, men framför allt handlar det om vår egen arbetskraft, som får ses som en kostnad också. Men jag har ingen summa att ge för det. 

Kommunen följer läget ständigt och har veckovisa möten.

– Det är en kontinuerlig uppdatering av läget och vi står redo om det blir flyktingar anvisade hit.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt