Annons:

  • KOMMUNEN SÄGER UPP VTT-AVTALET REDAN NU –

    Kommunen säger upp avtalet om VTT-fastigheten redan nu. Foto: Arkivbild

  • KOMMUNEN SÄGER UPP VTT-AVTALET REDAN NU –

    Jacob Käll (C) säger att kommunen gärna skulle vilja gå ur avtalet redan i dag.

KOMMUNEN SÄGER UPP VTT-AVTALET REDAN NU – "UTESLUTET ATT FORTSÄTTA"

Redan nu tar kommunen beslut om att säga upp avtalet kring den gamla VTT-fastigheten. Avtalet löper ut i februari 2027.
– Att fortsätta hyra efter 2027 är helt uteslutet, säger Marie Nicholson (M). 

Annons:

I april 2007 ingick kommunen ett 20-årigt hyresavtal med den dåvarande tidningskungen Bengt Ingemarsson. Han ägde Vimmerby Tidning och ett antal andra tidningar och hyresavtalet skrevs när dåvarande VTT Grafiska ville bygga nytt och gäller i 20 år. 

VTT Grafiska såldes senare till V-Tab. 

Vimmerby kommun hyr hela den gamla VTT-fastigheten där tidningen tidigare trycktes. 2018 köptes Vimmerby Tidning upp av NTM-koncernen. Det ledde senare till att Vimmerby Tidning och Tryckeri ekonomisk förening sade upp avtalet. 

Uppsägningen innebär att kommunens hyreskostnad till de förra tidningsägarna ökade med 800 000 kronor om året. Totalt kan affären kosta kommunen drygt 45 miljoner kronor.

Den här affären granskade Dagens Vimmerby närmare redan för snart sex år sedan, vilket du kan läsa mer om här

"För stökigt"

Avtalet hamnade på nytt i blickfånget efter att bageri Guldkringlan ville hyra en del av fastigheten. Kommunen och fastighetsägaren kunde då inte enas om en lösning.

Guldkringlan var intresserat av att hyra cirka 1 500 kvadrat av den 7 000 kvadrat stora fastigheten. Men kommunen vill inte hyra ut i andra hand med så få år kvar på hyresavtalet och Fastighetsbolaget Maskingatan AB, som är ett dotterbolag till Vimmerby Tidnings tidigare ägare och ägs av Bengt Ingemarsson, vill inte släppa avtalet med kommunen. 

– Det är för stökigt att bryta ut en del av hyresavtalet till en annan hyresgäst. Det är bättre att den som hyr lokalerna av oss hyr ut i sin tur. Annars blir det för stökigt. Därför har vi sagt att hyresförhållandet får bestå tills det går ut så att säga. Givetvis förstår vi att kommunen inte vill gå in och investera i anpassningsåtgärder åt en annan hyresgäst i någon annans fastighet. Det ställde vi upp på då. Grundidén från början var att det här skulle bli industri- eller kontorshotell. Vi ville egentligen diskutera ett koncept för att säkerställa, om eller när det dyker upp samma frågor med en annan hyresgäst, att man har en linje att följa, sa Dan Edlund, talesperson för fastighetsbolaget, för några veckor sedan.

Försökt köpa sig ur avtalet

Redan nu vill kommunstyrelsen att avtalet sägs upp. Beslutet fattas slutligen av kommunfullmäktige, men kommunstyrelsen är enig om att omgående säga upp hyresavtalet. 

– Tiden går fort och nu har blivit påminda om det. Vi vill säga upp avtalet redan nu, så att det blir uppsagt i tid och att vi från och med det datumet inte är hyresgäster längre, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C).

Det innebär dock att kommunen kommer fortsätta hyra och betala för det fram tills avtalstiden löper ut i början av 2027. Avtalet kostar för närvarande kommunen flera miljoner om året. Kommunen har erbjudit sig att köpa sig ur avtalet och betala återstoden av hyresbeloppet, vilket är över tio miljoner kronor.

– Vi hade velat lösa det här tidigare men fastighetsägaren vill inte det. 

Ser ni ingen möjlig lösning i förtid?

– Bengt Ingemarsson skulle återkomma med ett nytt förslag, men det har vi inte sett. Han har kontakten med kommunjuristen Peter Olsson. Vi har erbjudit oss att köpa oss ur avtalet, men vill inte fastighetsägaren det så blir det svårt, säger Jacob Käll.

– Vi har inte stängt dörrarna för en dialog, men att fortsätta hyra efter 2027 är helt uteslutet, säger Marie Nicholson.

Hur ser ni på det här avtalet i backspegeln?

– Det var säkert rätt beslut på den tiden. De ansåg i alla fall att det var rätt när avtalet skrevs, men jag skulle gärna bli av med det i dag. Nu går det inte att krypa ur ett bindande avtal och då får vi göra så här, säger Jacob Käll.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt