Annons:

GLENNFALK: DET ÄR DAGS ATT BYTA UT VIMARHEMS VD

Förra kommunalrådet Micael Glennfalk anser att Vimarhems vd Jan Erixon bör bytas ut. Bilden är ett montage. Foton: Simon Henriksson

GLENNFALK: DET ÄR DAGS ATT BYTA UT VIMARHEMS VD

Förra kommunalrådet Micael Glennfalk (M) och Vimarhems vd Jan Erixon har varit i flera konflikter genom åren. Efter DV:s avslöjande om turerna runt den pågående fiberupphandlingen anser Glennfalk att kommunledningen borde avskeda Erixon.
– Jag kan tycka att det är dags att byta ut Erixon, säger han.

Annons:

Micael Glennfalk och Jan Erixon har varit i luven på varandra vid flera tillfällen tidigare. Sedan Dagens Vimmerby berättat att Vimarhem gått ut med en upphandling om fiberanslutningar har den moderata fullmäktigepolitikern fått nog och tycker att det är dags att byta ut Jan Erixon.

– Man kanske behöver en ny röst. De senaste fem-tio åren har man inte lyckats med bostadspolitiken och man har inte lyckats bygga ett trygghetsboende trots att 200 står i kö och trots att det finns en stor politisk majoritet. Dessutom har man inte stöttat kommunens fiber för fem öre. Jag tycker att Jan Erixon ensam har ett stort ansvar för bostadskrisen i Vimmerby tillsammans med flera olika styrelser i Vimarhem. Man bör gå igenom och se om det inte är dags att byta ut Jan Erixon.

Du tycker att man ska avskeda honom?

– Jag kan tycka att det är dags. Men han har en stor fallskärm och ju starkare sådan man har och ju äldre man blir desto kaxigare blir man.

”Oerhört stark och högljudd”

Glennfalk anser att den politiska styrningen av Vimarhem har varit för svag under flera mandatperioder.

– Jag kan inte förstå varför Vimarhem inte vill vara ett kommunalt bostadsbolag. Man tar inga som helst intryck av den politiska ledningen och majoritetens vilja. Det har man inte gjort någon gång.

Varför är det så?

– Den operativa ledningen är oerhört stark och högljudd, vissa blir rädda och skrämda över att agitationen är så högljudd. Under mina fem år som kommunalråd gick det inte att samverka med Vimarhem.

Var det bara Jan Erixons fel?

– Nej, det kan bero på att jag var en stark kraft också. Han gjorde stora utfall och skrek och härjade och det är inte alla som tar det, utan man tar illa vid sig och lägger ned. Med en sådan ledning får man ingen stark styrelse.

Ligger inte ansvaret för verksamheten på politikerna?

– Det är ovanligt att ett kommunalt bolag är så lomhört inför en politisk majoritet. Offentliga bolag är i regel lyhörda mot den politiska makten och ska ha sitt öra mot politiken. Men det verkar svårt för politiken att få igenom någonting, det är som att Vimarhem lever sitt eget liv och inte vill ingå i kommunkoncernen.

Hur ska man lösa det?

– Det enda är att få en stark politisk ledning och en stark styrelse som sätter ned foten gentemot ledningen. Det normala i privata bolag är att man byter vd och får in en ledning som arbetar som styrelsen vill. Är man inte nöjd med sin vd så byter man, men det är man tydligen i det här fallet.

”Blir inte dyrare”

Glennfalk anser att kommunen ska upphandla när lagen kräver det – men också att man ska köpa av sig själv när lagen tillåter.

– Rent generellt ska kommunen upphandla, men inte till sin egen verksamhet. Det blir inte dyrare fiber för hyresgästerna av att man drar in kommunens fibernät och det ger intäkter till kommunen. Jag vet inte vad det är som gör att Vimarhem inte gillar Vimmerby Fiber och gillar Telia. Varför kan man inte ta in de här pengarna i kommunens kassa?

Hur ser du på att informationen om att kommunikationstjänsten inte behöver upphandlas uppenbarligen funnits hos Vimarhem?

– Det har jag inga synpunkter på. Alla försöker väl så gott man kan, men finns det ett sådant dokument så är det självklart att man handlar av Vimmerby Fiber.

Glennfalk har tidigare kritiserat Vimarhems 17-åriga avtal med Telia för fiber till hyresgästerna i Vimmerby tätort.

– Vimarhem äger över 50 procent av hyresbostäderna i Vimmerby och då är man en ganska stor fiberkund. Vi räknade med att få in hela Vimarhem i Vimmerby Fiber och det var en riktigt stor miss. Det här var under allianstiden och Centerpartiets Tomas Holgersson var ordförande i Vimarhem och ville hela tiden ha Telia. Det var ett ganska stort motstånd och det var lite det som bröt Allianssamarbetet. Jag har inget emot om marknaden satsar på fiber, men vet vad det innebär om ett företag får monopol.

”Tar inte ansvar”

En annan kritik från Glennfalk gäller bostadsbristen i Vimmerby.

– När ett privat bostadsföretag bygger bostadsrätter i Vimmerby är det 60 i kö direkt. Den signalen tyder man inte på Vimarhem. Man bygger inte trygghetsboende vid Granen som skulle kunna få ut 50-100 villor på marknaden. Näringslivet får svårt att rekrytera för att det inte finns några bostäder. Den operativa ledningen på Vimarhem tar inte ansvar, man tar inga risker, man har en enorm bostadskö men saknar driv för framtiden.

Dagens Vimmerby har sökt Jan Erixon som meddelat att han inte har någon kommentar till kritiken. Han har också hänvisat alla kommentarer om gårdagens möte till bolagets ordförande Michael Svensson.

DV har sökt Michael Svensson och kommunalrådet Tomas Peterson (M) utan resultat. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt