Annons:

Parkeringsplatsen kan bli bostäder –

Karlbergstomten ska exploateras för framtida bostäder.

Parkeringsplatsen kan bli bostäder – "Processen är igång"

En detaljplan är på väg att upprättas. Bostäder på den centrala Karlbergstomten kryper närmare. 

Annons:

Tomten som är mest känd som Karlbergstomten heter egentligen Storken 18 och är drygt 4 700 kvadratmeter stor. Kommunen köpte tomten i slutet av 00-talet för cirka tolv miljoner kronor. 

Fastigheten har sedan dess kostat kommunen ett antal miljoner per år. Redan när kommunen valde att förvärva tomten fanns planer på att bygga lägenheter i området, men i mitten av 10-talet kom mardrömsbeskedet.

Markundersökningar på tomten visade flera gifta ämnen och det rörde sig om föroreningar i form av olja, olika metaller och klorerade alifatiska kolväten. 

"Processen är igång"

Planen är att sanera Karlbergstomten för att därefter sälja den. Innan området kan exploateras måste tomten saneras och en ny detaljplan beställdes nyligen.

Frågan var också uppe i kommunfullmäktige. Ett medborgarförslag om byggnation på tomten, som i dag fungerar som parkeringsplats, besvarades av fullmäktige.

– Det här ligger precis i linje med vad kommunen jobbat med. Vi har ägt tomten i tio år, men vet om att det behöver göras saneringar och det finns också en fördelning, säger Ola Gustafsson (KD), ordförande i kultur- och fritidsutskottet. 

Eftersom det är kommunen som har för avsikt att bygga bostäder på den centrala tomten måste kommunen stå för sanering för känslig markanvändning. Skobes Bil ska stå för sanering av mindre känslig markanvändning.

– Vi gör det här tillsammans och det har inte stannat av. Därför har vi nyligen beställt en detaljplan som ska tillåta bostäder. 

Historien om Karlbergstomten fortsätter – och när den kan säljas, exploateras och bli bebyggd är ännu oklart.

– Processen är igång och när detaljplanen är klar, så vet man var bostäderna ska finnas och vad som behöver saneras. Efter det kommer tomten att exploateras. Vi jobbar vidare med det här, säger Ola Gustafsson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt