Annons:

 SÅ SKA KINDA LÄMNA SAMARBETET

Efter en mycket lång process är Kinda kommun nu ett steg närmare att lämna Itsam. Foto: Pixabay

SÅ SKA KINDA LÄMNA SAMARBETET

2019 bestämde sig Kinda för att lämna det mångåriga IT-samarbetet Itsam. Nu, tre år senare, finns det ett färdigt utträdesavtal.

Annons:

Det var efter den stora konflikten runt det hett omdiskuterade beslutet att flytta kontoret från Kisa till Linköping som Kinda kommun bestämde sig för att lämna Itsam – ett It-samarbete som består av Vimmerby, Åtvidaberg, Boxholm, Ödeshög, Ydre och än så länge Kinda.

Ett avtalsförslag har nu tagits fram som dels består av ett avtal mellan Kinda och Itsam och dels ett avtal mellan medlemskommunerna.

För Vimmerbys del blir det ett utökat borgensåtagande i Itsam och det blir också en part färre att dela de övergripande kostnaderna med. Hur mycket dyrare Itsam blir för Vimmerby efter utträdet är oklart och förhoppningen är att verksamheten ska kunna effektiviseras.

"Måste ta bort kostnader"

Avtalen dansar nu på remiss bland kommunerna och kommer att följas av beslut i respektive kommunfullmäktige. Efter att alla kommuner godkänt avtalen ska Kinda begära utträde inom fyra veckor och utträdesprocessen väntas sedan ta 18 månader.

– Det är jurister från bägge håll som tittat på hur det kan gå till och det här sker i väl överenskommelse mellan Kinda och Itsam. Tidigare har inte samtalsläget varit så bra, men nu är det bättre stämning, säger Jacob Käll och fortsätter:

– Det blir vissa kostnadshöjningar för Vimmerby, men det finns också ett effektiviseringsförslag till Itsam och man måste ta bort kostnader totalt sett.

"En sak som vi ska titta på"

Under många år var Itsam mycket omdiskuterat i Vimmerby kommun och kritiken har stundtals varit väldigt hård – både vad gäller ekonomin och kvalitén. Jacob Käll anser att det finns en viss skillnad idag.

– Nu finns det en mycket bättre ömsesidig förståelse mellan Itsam och våra verksamheter och vi har en ny IT-strateg som ska kolla på vad vi kan göra. Han har precis börjat, men tycker att Itsam är en bra leverantör.

Är det en effektiv leverantör?

– Det är en sak som vi ska titta på. Det kan också handla om att vi inte har rätt beställarkompetens.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt