Annons:

BUDGETEN KLUBBAD – BESPARINGAR VÄNTAR I VIMMERBY

Nu har majoritetens budget klubbats i Vimmerby. Foto: Simon Henriksson

BUDGETEN KLUBBAD – BESPARINGAR VÄNTAR I VIMMERBY

Nu har majoritetens budget klubbats i kommunfullmäktige. Det innebär att de tre stora nämnderna ska effektivisera sin verksamhet med en procent.
– Vi behöver poängtera den tuffa ekonomiska situationen, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C). 

Annons:

Den ekonomiska krisen i Vimmerby kommun är inte över. Vid måndagens fullmäktige togs en mycket stram budget inför 2023. Majoritetens förslag, som alltså vann bifall, innebär att de tre stora nämnderna – barn- och utbildningsnämnden, kommunstyrelsen och socialnämnden – ska effektivisera sin verksamhet med en procent. 

Det motsvarar nedskärningar med 10,5 miljoner kronor. Socialnämnden får ett besparingskrav på 4,4 miljoner kronor, barn- och utbildningsnämnden 3,9 miljoner kronor och kommunstyrelseförvaltningen 2,2 miljoner kronor.

Resultatet beräknas landa på elva miljoner kronor, vilket innebär en procents överskott och en bra bit från ett tvåprocentigt överskottsmål. I budgeten gör man riktade satsningar på särskolan (3,0 miljoner kronor) och familjecentral (1,4 miljoner kronor) och det blir förstås påslag för löneökningar utifrån en del avtalsförändringar (4,1 miljoner kronor).

Skatten förblir oförändrad och ligger kvar på 22,36 kronor per intjänad hundralapp.

– Vi måste poängtera den tuffa ekonomiska situationen. Det hjälper oss inte att andra kommuner har samma sits, men det är någon form av tröst att det inte bara är vi. Det här är en tuff budget, där vi sänker överskottsmålet med en procent. Det är klart att vi framöver måste jobba mot de önskade två procenten, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C).

Tillsatt effektiviseringsgrupp

Nämnderna ska ha med sig detta inför arbetet med detaljbudgeten, betonar Jacob Käll. En effektiviseringsgrupp har också tillsatts. 

– Vi har haft ett första möte och ser gärna att oppositionen är med framöver. Det tror jag behövs, att vi jobbar över alla gränser, fortsatte han.

Det var en inbjudan som Lars Johansson (V) kommenterade så här:

– Vi har redan en kommunstyrelse som har det övergripande ansvaret. Det här arbetet borde ha gjorts i kommunstyrelsen eller budgetberedningen.

Budgetdebatten blev en ganska kortlivad historia och någon votering begärdes inte. Majoritetens förslag vann och Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, som samtliga lagt egna budgetförslag, reserverade sig. 

Investeringsramen för 2023 hamnar på 148 miljoner kronor. Nära hälften utgörs av den nya förskolan och det nya omsorgsboendet i Nybble. Drygt 100 miljoner av dem ska finansieras med nya lån.  

Mycket mer om budgetdebatten kommer senare. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt