Annons:

Ny budget tagen efter stor debatt:

Helen Nilsson (S) försvarade majoritetens ändringsbudget. Foto: Simon Henriksson

Ny budget tagen efter stor debatt: "Som att sätta plåster på ett benbrott"

Mer omfattande än den första. Men inte några enorma förändringar. I går togs den andra ändringsbudgeten av den nya majoriteten och debatten blev stor i kommunfullmäktige.
– Det här är som att sätta plåster på ett benbrott, säger Roger Sunesson (SD).

Annons:

I mitten av mars presenterade den rödgröna majoriteten sin andra ändringsbudget för 2023. Vid kommunstyrelsens sammanträde valde M och KD att inte delta i beslutet. 

HÄR kan du läsa mer om vad ändringsbudgeten innebär. Under måndagskvällen var den reviderade budgeten för 2023 uppe för beslut i kommunfullmäktige.

Debatten blev relativt utdragen och pågick i över en timme. 

– Det är tufft och svårt nu. Vi ska följa de värdeord vi har och ta ansvar för ekonomin. Vi har lagt en ändringsbudget där vi har med ansvar, mod och fantasi. Men jag vill börja med att säga att det är ett extremt tufft läge. Omvärlden har jättestor betydelse och det svänger i förutsättningar hela tiden. Hälften av kommunerna lägger en minusbudget, men där är inte vi, inledde Helen Nilsson (S) med att säga. 

Hon pekade på den lågkonjunktur som står för dörren och vad hon menar är bristande stöd från regeringen. 

– SKR sa också att pengarna till kommunerna inte räcker i höstas. Vi borde fått mer. Majoriteten har lagt en förändringsbudget som vi tror är mer verklighetsförankrad än den som lades för 2023 tidigare. 

"Blev ifrågasatta då"

Ola Gustafsson (KD) var nummer två upp i talarstolen. 

– Vi kan notera att man hämtat inspiration från M och KD:s förslag i december, sa han och radade upp exempel som höjd prognos för skatteunderlag, elprisstöd och uppräkning av värdet på Krönsmon.

– Men det bjuder vi på och är tacksamma för att ni är lyhörda, även om vi blev ifrågasatta då. 

I sitt gemensamma budgetförslag satsar man bland annat två miljoner kronor på arbetsmiljön, 200 000 kronor i ökat driftbidrag till Gullringens simhall samt 900 000 kronor till oförutsedda medel. Oppositionens budgetförslag skulle ge tolv miljoner kronor i överskott och nå upp till enprocentsmålet. 

– Vi har lagt oss en bit över enprocentsmålet. Att ligga på en till två procent är en ganska klen nivå och vi skulle behöva komma upp på en högre nivå för det finansiella målet. Jag oroar mig för att majoriteten ett kvartal in på året avstår från att hålla fast vid det finansiella målet och bryter mot det avsiktligt. Det är oroväckande. Jag vill citera en tongivande socialdemokrat som förra mandatperioden sa att majoriteten saknade visioner i sin budget. Jag saknar visioner i den här budgeten. Att dränera ekonomin och sänka resultatmålet kommer påverka ingången i arbetet med 2024 års budget.

"Tomma tunnor skramlar mest"

Majoritetens Jacob Käll (C) höll med om att en till procent i överskott är för klent egentligen. 

– Ett företag som omsätter en miljard skulle nog inte nöja sig med en eller två procent. Så strävan måste vara att sänka våra totalkostnader. Jag har läst i media att den här budgeten fått epitetet som historiens sämsta. Vi minskar resultatmålet med 2,8 miljoner kronor. Det blir lite tomma tunnor skramlar mest. Det bör vara lite större skillnader vid så drastiska ord, sa han från talarstolen.

Niklas Gustafsson (M), som yttrade orden om den sämsta budgeten genom tiderna, tog förstås replik på det. 

– När det är så små nivåer för att komma upp i resultatmålet, och man har en finansiell policy, bör man följa den – även om det är tuffa tider.

Lars Johansson (V) sa sig vara glad för att majoritet och opposition kan arbeta tillsammans i samförstånd trots hårda ord i media.

– Den springande punkten är inte sista raden i budgeten, utan hur vi kan hålla budgeten i våra nämnder. Det kommer bli ett tufft kommande år. För att försvara välfärden måste vi få större statsbidrag från regeringshåll. Det kan M och KD påverka på nationell nivå.

"Plåster på ett benbrott"

Det blev också åter en debatt om det stora vinstuttaget från VEMAB och avsteget från ägardirektiven. Majoriteten menar att man säkrar upp för 2024 genom att ta mer i utdelning än tidigare medan oppositionen anser att pengarna borde stannat i bolaget.

Sent i debatten kom även Sverigedemokraterna in.

– Ansvarsbiten är bristfällig. Majoritetens förslag boostar budgeten med en tillfällig vinst från ett kommunalt bolag, utdelningar från staten och dylikt. Men vad händer nästa år? Vi tar bort effektiviseringskraven och gör avsteg från överskottsmålet. Det bygger något dåligt och är som att sätta plåster på ett benbrott, sa Roger Sunesson (SD). 

Partiet hade inget eget budgetförslag, men gav sitt stöd till M och KD:s ändringsbudget. Helen Nilsson (S) hade också reagerat på Niklas Gustafssons uttalande i media. 

– Den sämsta budgeten någonsin... När vi tog över förra gången hade den dåvarande alliansen lämnat efter sig 23 miljoner i underskott. Då fick vi hämta hem 23 miljoner först. Där är vi inte nu. Vi försöker vara flexibla och se vår omvärld. Jag tycker att det är ganska marginella summor att ha en lång debatt om, sa kommunalrådet.

Niklas Gustafsson (M) undrade då om Helen Nilsson (S) kunde ge ett löfte om att det inte blir några minus den här mandatperioden. Ola Gustafsson (KD) tog också upp det faktum att VEMAB inte når upp till sitt soliditetsmål. 

– Med ett stort överskott hade det varit bra att bygga upp soliditeten och låtit pengarna stanna i bolaget. Det är frestande att ta ut mer än fem miljoner, men man kunde varit mer försiktig. 

Blev votering

Han gjorde också ett försök att locka tillbaka Centerpartiet till borgerligheten. 

– Vi ser en del S-politik i budgetförslaget och en del vänsterpolitik. Men jag tycker synd om Centerpartiet. Man ser inte mycket centerpolitik. Jag tror ni hade känt er mer hemma i Vimmerbyalliansen.

Peter Fjällgård (V), ny ordförande i VEMAB efter just Ola Gustafsson (KD), poängterade att VEMAB:s soliditet nu är högre än 2019.

– 2021 låg den på 14 procent. Nu når den upp till 18 procent, sa Fjällgård bland annat. 

– Jag har inte årsredovisningen i huvudet, men jag vet inte varför du attackerar mig. Jag har inte förordat de här uttagen och har inte suttit med i VKF. Det som skiljer den här gången är att man frångår ägardirektiven, svarade Ola Gustafsson.

Majoritetens förslag ställdes sedan mot oppositionens. 27 röstade för majoitetens förslag och 19 för oppositionens. Därmed blir det SCV-majoritetens ändringsbudget som går igenom. M, KD och SD reserverade sig mot beslutet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt