Annons:

Peterson (M) efter nya planen:

En fjärdedel av de cirka 200 bostäder som behöver byggas bör Vimarhem bygga, anser Tomas Peterson (M).

Peterson (M) efter nya planen: "Vimarhem bör bygga en fjärdedel"

Fram till 2020 behövs 200 nya lägenheter i Vimmerby kommun, enligt bostadsförsörjningsplanen. Av dem bör Vimarhem bygga en fjärdedel tycker kommunalrådet Tomas Peterson (M).
– Det här var ett viktigt steg, säger han.

Annons:

En fjärdedel av 200 lägenheter innebär 50 nya lägenheter för Vimarhem. 

– Kanske att en fjärdedel är rimligt. Bygger man 35 lägenheter på Pistolesmeden, då har man nästan helt klarat den biten, säger Tomas Peterson (M), ordförande i kommunstyrelsen. 

Planen pekar på ett betydligt mer offensivt bostadsbyggande i Vimmerby än under de senaste åren. 

– Det behövs fler bostäder i Vimmerby och det är i centralorten det behövs. Som man konstaterar är det också lägenheter i bra läge som behövs, så att man får en rotation på boende. Att de som bor i villa, men vill bo centralt i ett lägenhetsboende får den möjligheten. 

"Får signaler"

Enligt konsulten Jonas T Sandelius är bostadsbristen stor i Vimmerby kommun. 

– Jag bedömer också att den är i den storleksordning som man säger. Vi får också signaler från företag som inte kan nyrekrytera på grund av att de inte kan ordna bostad, menar Peterson. 

Har Vimarhem varit för defensiva?

– Jag tycker att vi har varit försiktiga de senaste åren, men kommunen har också haft en sådan ekonomisk situation. Vimarhem vill bygga och vi har färdiga ritningar för byggnation på Pistolsmeden. Vi tittar på den möjligheten nu. 

Hur allvarligt ser du på bostadsbristen?

– Det är allvarligt, det gör det svårt att växa. Det finns bostäder på landsbygden, men det kanske inte är lika attraktivt för folk. 

"Finns intresse"

Att få till en byggnation på 25 till 50 lägenheter om året i Vimmerby, tror han är möjligt. 

– Det kan vi klara, men det viktiga är att detaljplanen finns så att det möjliggör byggnation. Det finns andra intressenter som både kan och vill bygga. 

Finns det något konkret där?

– Det finns fortsatt ett intresse, men det måste också vara i attraktivt läge. Jag tror att det finns möjlighet att få ännu fler att vilja bygga. Diskussionerna rör flera av de områden vi markerat, men jag vill inte säga något konkret. 

Tror du att ni klarat 200 nya bostäder till 2020?

– Jag tror att vi har igångsatta projekt, men kanske inte färdiga projekt. Det är bara två och ett halvt år dit och det saknas relevanta detaljplaner. Men det här steget var viktigt, det gör att vi kan söka statligt stöd för exempelvis vård- och omsorgsboenden. 

"Tacksam"

Oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) var nöjd över att bostadsförsörjningsplanen antogs. 

– Jag är tacksam för att min motion, som inspirerades av info från förra ordföranden i Vimarhem, Tomas Holgersson, och som lämnades in i april 2016 bifölls av kommunfullmäktige och nu har lett fram till ett antagande av riktlinjer för bostadsförsörjningen för Vimmerby kommun. Detta krävs för att söka medel från Boverket för att bygga bostäder tillsammans med en aktuell översiktplan. Vi i Centerpartiet förväntar oss att kommunen snarast i samverkan med Vimarhem söker bidrag för bostadsbyggande och bygger bostäder i vår kommun, säger hon i en kommentar.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt