Annons:

Vänsterpartiet kan få makt för första gången:

För första gången i kommunens historia kan Vänsterpartiet få makt. Foto: Arkivbild

Vänsterpartiet kan få makt för första gången: "Enda vettiga lösningen"

Vänsterpartiet ser ut att få vara med och styra för första gången i kommunens historia. Centerpartiet vill nu samarbeta med både S och V.
– Det är den enda vettiga lösningen, säger Lars Johansson (V).

Annons:

Vänsterpartiet har sagt sig vara öppna för att samarbeta med Socialdemokraterna och Centerpartiet hela tiden. På söndagskvällen meddelade C efter sitt medlemsmöte att det nu är den väg man väljer att gå.

Detta efter att Centerpartiet, som förlorade stort i valet, testat en bredare lösning med gamla alliansen och Socialdemokraterna. Tillsammans får S, C och V 27 av 49 mandat i fullmäktige. 

– Det här är vad vi har tyckt hela tiden. Det är den enda vettiga lösningen och äntligen kan vi gå in i förhandlingar. Vi ska ha medlemsmöte i kväll och jag vill att det ska förankras ordentligt innan jag säger något mer, men klart vi har diskuterat det lite, säger Lars Johansson.

Finns det någon annan öppning som kan göra att ni säger nej till det här?

– Någon annan öppning finns inte. Det är högerkanten med SD i sådana fall, men för vår del finns inget annat alternativ efter vad alla partier har sagt. Men vi ska komma överens också och vi har inte börjat något.

Tror du det blir svårt att komma överens?

– Jag hoppas inte det. Alla vill hitta lösningar, så jag hoppas att det ska kunna gå bra. 

"Nytt steg"

Att Helen Nilsson (S) blir kommunstyrelsens ordförande är mest naturligt, menar han.

– Givet är det inte, men mest naturligt är det.

Hur kommer det påverka ert parti om ni för första gången får makt?

– Det är ett nytt steg, men hur det skulle påverka vet jag inte. Jag känner att vi är väl rustade. Vi har duktiga och aktiva människor. Det handlar om att ta ansvar för vår politik och det är den utmaningen vi har.

Hur snart är ni överens om det politiska innehållet?

– Tanken är att vara klara innan fullmäktige på måndag, åtminstone så pass väl att det funkar. Men hur långt vi har kommit då vet jag inte, men vi måste vara tillräckligt klara då.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt