Annons:

Kyrkorådets ordförande i Vimmerby pastorat, Magnus Carlsson, är mån om att Linköpings stift och kommunen kommer överens. Foto: Vimmerby pastorat

Kyrkorådets ordförande: ”Kyrkan ska ta ett samhällsansvar”

Linköpings stift sa nej till kommunens nya bud för marken norr om Kohagen. Detta utan att ha tagit in några synpunkter från Vimmerby pastorats synpunkter.
– Eftersom de begärt ett yttrande för oss kunde de ha väntat lite, säger Magnus Carlsson, ordförande i kyrkorådet i Vimmerby.

Annons:

Vimmerby kommun vill köpa loss 53 hektar mark av Linköpings stift. I utbyte har stiftet begärt ett 180 hektar stort område i Rumskullatrakten. Marken kommunen vill köpa är värderad till 5,4 miljoner och marken stiftet vill ha i utbyte är värd 12,7 miljoner kronor.

Kommunen har erbjudit en kompromiss – men förra veckan sa stiftet nej tack. Detta utan att ha varit i kontakt med Vimmerby pastorat.

Pastoratet fick en förfrågan om yttrande från stiftet under förra veckan och ska lämna ett yttrande efter kyrkorådets sammanträde den 20 juni.

– Jag kommer ta upp det, men eftersom jag fortfarnade hjälper kommunen en del kanske jag låter någon annan agera från kyrkans sida. Vi måste fundera och titta på det här, säger Magnus Carlsson, Kyrkorådets ordförande som också relativt nyligen pensioerade sig efter en lång yrkesverksamhet i Vimmerby kommun. 

"Kunde ha väntat"

Samma vecka som Vimmerby pastorat mottog förfrågan om yttrande sa stiftet alltså nej till kommunens bud.

– Eftersom de begärt ett yttrande för oss kunde de ha väntat lite om de vill ha en synpunkt från oss. Jag vet inte om vårt yttrande har någon betydelse.

Vilken ståndpunkt tror du att Kyrkorådet kommer landa i?

– Det kommer inte vara över tre gånger så mycket mark i alla fall. Vi måste titta på samhällsutvecklingen och kyrkan ska ta ett samhällsansvar, men jag vet också att kyrkan har en hel del regleringar att rätta sig efter och att det ska komma tillbaka en avkastning till pastoraten. Marken kyrkan äger ska förvaltas på ett bra sätt, men man måste titta på utvecklingen också. Det finns ett stort behov av mark i Vimmerby. Jag hoppas att man kan komma överens.

Har det inkommit några synpunkter från medlemmar?

– Jag har inte kollat någonting. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt