Annons:

Dubbel avtackning vid helgens avskedsgudtjänst – så går jakten på ny kyrkoherde

Hélén Elfving (bilden) avtackas som kyrkoherde på söndag. Även huvudorganisten Gösta Larsson tackas då av. Foto: Arkivbild

Dubbel avtackning vid helgens avskedsgudtjänst – så går jakten på ny kyrkoherde

På söndag avtackas både kyrkoherde Hélén Elfving och huvudorganisten Gösta Larsson. Samtidigt pågår jakten efter en ny kyrkoherde.

Annons:

Efter många år som organist i Vimmerby pastorat avtackas nu på söndag Gösta Larsson. 

– Han har varit här i två omgångar. Han började här på 90-talet och ville sedan ha ett grönare gräs i Mariannelund. Han var bara borta i tre år innan han kom tillbaka 2020. Han har varit vår huvudorganist, men nu har han åldern inne för pension, säger kyrkorådets ordförande Magnus Carlsson. 

Helt lämnar dock inte Gösta Larsson ännu. 

– Han kommer vara kvar på 25 procent ett tag och jobba med vissa förrättningar. Vi har tre organister till och kommer ta in vikarier. Gösta är duktig och det kommer han visa på söndag. Det är en förlust för oss. Han är en duktig körledare, en duktig pianist och lika duktig på orgel. Han har varit god att samarbeta med och är duktig på att angera. 

Vem som blir ny huvudorganist är inte klart.

– Dels är Gösta kvar lite och dels vi vill att en ny kyrkoherde ska få vara med och bestämma det.

Bör ha löst frågan 1 april

Den här söndagen avtackas också kyrkoherden Hélén Elfving. Det var i maj som DV kunde avslöja att hon hade sagt upp sig. Hon har varit kyrkoherde i pastoratet i fyra år. 

– Vi har inte någon mer gudstjänst i någon av våra andra sex kyrkor i pastoratet den här söndagen eftersom båda ska avtackas. Det blir kaffe och tårta efter gudstjänsten och vi väntar oss lite mer folk än annars. Gösta Larsson kommer spela en del fina stycken också.

Fredrik Lennman är tillförordnad kyrkoherde i Vimmerby och hans förordnande sträcker sig till 1 april nästa år. 

– Han gör goda insatser och kommer att jobba med rekrytering av en ny kyrkoherde. 

När hoppas du ha en ny kyrkoherde på plats?

– Till 1 april bör vi ha löst frågan. Det är inte säkert att man kan vara på plats då, men vi ska ha löst frågan vem det blir. 

Hur långt har ni kommit?

– Vi har ett uppdrag, Fredrik Lennman och jag, att ställa samman en profil över den vi söker. Vi har precis börjat med det och det är inte klart ännu, men vi kommer att gå ut med det.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt