Annons:

Beslut kring ny skola närmar sig – nu ska en arbetsgrupp tillsättas

Lars Johansson (V) och Helen Nilsson (S) från den rödgröna majoriteten i Vimmerby kommun. Foto: Simon Henriksson

Beslut kring ny skola närmar sig – nu ska en arbetsgrupp tillsättas

Ska Vimmerby kommun mäkta med att bygga en helt ny skola i tätorten? Frågan diskuteras just nu febrilt och en arbetsgrupp ska tillsättas.
– Det vore önskvärt med ett besked snart, säger Lars Johansson (V) från den styrande majoriteten.

Annons:

Redan inför valet gick Vänsterpartiet ut med att man ville bromsa storsatsningen på en ny skola i Vimmerby tätort. Vänstern menade att det inte var ekonomiskt möjligt att genomföra på många år. 

Även Helen Nilsson (S), som nyligen tillträtt som kommunstyrelsens ordförande, har tidigare sagt i intervjuer att storsatsningen inte är helt självklar längre.

– Beslutet om att eventuellt göra ett upphåll måste vi ta ganska snart. Vi är i den fasen nu när vi tittar på hur vi ska gå vidare med planen. Både majoritet och opposition behöver titta på det. Vi behöver göra någonting ganska exakt nu och har fått mycket information.

Vid det första kommunstyrelsesammanträdet för 2023, med den nya rödgröna majoriteten, var frågan om skollokaler i tätorten på nytt en del av agendan.

– Vi har pratat om det och tittar på både svårigheter och möjligheter. Precis som alla andra kommuner ser vi att vi kommer få svårt att få fram investeringspengar. Många sätter sådana här stora investeringar på vänt just nu. Vi behöver grotta ned oss en stund till, säger Helen Nilsson. 

Arbetsgrupp ska tillsättas

Även en arbetsgrupp med politiker från alla partier ska tillsättas. 

– Vi vill titta på det här över partigränserna och ha med alla politiska företrädare. Det blir minst en från varje parti, men lite fler från majoriteten. Den här gruppen ska ta hjälp av tjänstemännen och sätta sig in i frågorna ännu bättre, säger Nilsson, som själv kommer ingå i arbetsgruppen.

Det finns två alternativ för politiken att ta ställning till. Det ena innebär nybyggnation med viss ombyggnation av de två befintliga högstadieskolorna. Det andra alternativet är att bygga om befintliga skolor samt bygga en ny idrottshall.

Per år är skillnaden i kostnadsökning cirka sex miljoner. Den senaste kända kalkylen för en helt ny skola ligger på drygt 500 miljoner i investeringskostnad. Att bygga om befintliga skolor med en ny idrottshall ligger på knappt 450 miljoner kronor.

Det är den största investeringen i kommunens historia.

– Det finns inget nollalternativ. Vi kan inte göra ingenting. Behöver vi lägga pengar på befintliga lokaler och renovera dessa, så kostar det också pengar. Skjuter man på det får vi också kostnader för det. Vi behöver få en större bild över det här. Oavsett vägval kostar det pengar, säger oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M).

Ska se över varje investering

Driftkostnaderna kommer öka med över 30 miljoner om en helt ny skola blir verklighet.

– Vi tittar mycket på driften och vår ekonomi ser inte lysande ut. Det gör den inte för 2023 eller 2024 heller. Vi måste ta ett ansvarsbeslut, säger Helen Nilsson. 

Lars Johansson (V) säger att man måste se över varje investering.

– Det vore önskvärt med ett besked snart. Vi har flera stora investeringar som vi måste ha koll på först och som det pratats om länge. Vi ska se över dessa och kanske prioritera bort en del saker. När det gäller förskola och särskilt boende i Nybble, så måste det på plats och vi har inte klart vad prislappen hamnar på. Därför har vi svårt att göra en ordentlig plan nu. Vi måste ändå fortsätta prata om skollokaler och hela investeringsplanen, säger han. 

Inför valet ville ni pausa den här investeringen. Är inte det aktuellt längre?

– I princip har vi inte ändrat bild. Det är ett väldigt ansträngt läge och jag har svårt att se att vi ska klara av det, men behovet finns. Åtgärder måste göras om man ska uttrycka sig diplomatiskt. Tidsram och så vidare är det vi har att spela på. Vi behöver en förhandling brett i politiken, säger Lars Johansson.

Ska återrapportera

Arbetsgruppen ska bestå av ledamöter från kommunstyrelsens arbetsutskott och barn- och utbildningsnämnden. 

– Det blir sex från majoriteten, tre från barn- och utbildningsnämnden och tre från kommunstyrelsen samt oppositionsföreträdare. 

När ska den här arbetsgruppen börja återredovisa något? 

– Vi kommer få redovisa för övriga i kommunstyrelsen vad vi kommer fram till. Det är inget datum satt för den här gruppen, men vi kommer gå igång ganska fort. Vi behöver sätta ett första möte väldigt snabbt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt