Annons:

Så mycket finns i oförutsedda medel – oppositionen kritisk

Niklas Gustafsson är moderat oppositionsråd i kommunen. Foto: Simon Henriksson

Så mycket finns i oförutsedda medel – oppositionen kritisk

Efter den rödgröna majoritetens ändringsbudget finns 1,4 miljoner kronor kvar i oförutsedda medel för 2023. För lite, anser det största oppositionspartiet.
– Vi ser med oro på det, säger Niklas Gustafsson (M).

Annons:

Vid december månads sammanträde i kommunfullmäktige tog den rödgröna majoriteten beslut om en ändringsbudget inför sitt maktövertagande. 

En del satsningar presenterades och de ekonomiska medlen tas från oförutsedda medel. 

– Efter vår ändringsbudget har vi 1,4 miljoner kronor kvar i oförutsedda medel. Det är inte rört efter ändringsbudgeten och det här året har inte ens börjat ännu, säger Lars Johansson (V).

Oppositionen tycker dock att det finns för lite pengar i oförutsedda medel.

– Vi ser med på oro på det här. Det är så pass mycket lägre summa än tidigare och vi lever i en orolig tid. Vi vet inte vad som kan dyka upp framöver. Vi hade valt en större buffert än vad den nya majoriteten gjort, säger oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M).

"Kommer göra fler ändringar"

Lars Johansson (V) tar dock kritiken med ro. 

– Vi kommer, en bit in på det nya året, göra fler förändringar. Det beror på elstöd, skatter och prognoser och var vi hamnar. Även vinstnivåer i bolagen kommer bli avgörande för att hantera de ökade kostnaderna. Vi ska ha en budget som är vettig att hålla. 

Men att ha en större buffert är viktigt, menar Niklas Gustafsson.

– Om man återkopplar till frågan om skollokaler, så är det nytt att när man gör en markundersökning får man inte lägga in det i investeringen. Det ska resultatföras på årets resultat. Det kommer dyka upp oförutsedda kostnader under ett år och då är det bra att ha en större buffert till det.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt