Annons:

Så ville SD få ned politikerlönerna:

Emil Larssons SD ville slopa indexeringen helt under mandatperioden. Foto: Arkivbild

Så ville SD få ned politikerlönerna: "Ett försök att stoppa upp det"

Vimmerbys politiker kommer få högre lön under 2023. Hur pass mycket mer det blir i lönekuvertet avgörs i riksdagen. Sverigedemokraterna ville slopa indexeringen helt under mandatperioden.
– I ett läge, där ekonomin ser ut att bli mer pressad framöver, finns det ett symbolvärde i att föregå med gott exempel, säger Emil Larsson (SD).

Annons:

Under tisdagens sammanträde med kommunstyrelsen togs beslut om arvodesbestämmelserna för 2023. Den nya rödgröna majoriteten röstade igenom en i princip oförändrad lösning med stöd av stora delar av oppositionen.

Det innebär att kommunalrådet Helen Nilsson (S) kommer tjäna 90 procent av vad en riksdagsledamot tjänar. Övriga arvoden baseras sedan på Helen Nilssons lön. 

Riksdagens arvodesnämnd har ännu inte satt de nya lönerna, vilket gör att det dröjer ytterligare en tid innan det är klarlagt vad Vimmerbys politiker kommer tjäna.

Det enda parti som hade en avvikande åsikt i kommunstyrelsen var Sverigedemokraterna. Oppositionspartiet föreslog att helt slopa indexeringen under mandatperioden.

– Det var en idé vi fick om en möjlighet att reglera arvodena utan att ändra nivåerna utifrån procentsatsen. Man vet vad man går in med i mandatperioden utan att de sedan justeras uppåt. Sänkningen sker i form av att löneregleringen i riksdagen inte påverkar. När mandatperioden sedan är slut så får man sätta sig i demokratiberedningen och titta på vilka nivåer man ska landa på till nästa mandatperiod. Det var vår ingång utifrån vårt vallöfte, säger Emil Larsson (SD). 

Är det rimligt att man som politiker inte får någon löneförhöjning på en hel mandatperiod?

– I och med att det är ett unikt läge, där politikerna sätter sina egna löner, ansåg vi det. Det här var ett sätt att åtminstone stoppa upp det. Vi ville att man skulle diskutera vilka nivåer man ville landa på och sedan få en politisk majoritet för det. Det hade inneburit en nivå där man inte reglerar någons ingång nu, utan bara stoppar utvecklingen. Vi trodde att det skulle vara en mer accepterad lösning än att revidera de nivåer vi har i dagsläget.

"Finns ett symbolvärde"

Emil Larsson vill inte svara för om Vimmerbys politiker tjänar för bra. Helen Nilsson (S) inleder sin tid som kommunstyrelsens ordförande med samma lön som Jacob Käll (C) hade 2022 innan uppräkningen sker. Det handlar om 64 350 kronor i månaden.

– Det får man låta allmänheten svara på. Jag kan tycka att det alltid finns skäl att jobba för att få ned ersättningarna och titta på vad man får betalt för i förhållande till kommunens storlek och så vidare. Det är ett unikt läge där politikerna sätter sina egna löner. I ett läge, där ekonomin ser ut att bli mer pressad framöver, finns det ett symbolvärde i att föregå med gott exempel. 

Vänsterpartiet, som nu ingår i den styrande majoriteten, har i många år föreslagit sänkta politikerarvoden. När de själva nu kommit till makten blir det inte så. 

– De hade sina motiveringar till att inte stödja vårt förslag. Men man fortsätter väl att bevaka frågan och vi kommer inte släppa det här heller. Vi vill få till en lägre nivå generellt sett. Vi får väl se om de gör något frramöver. 

En del av kritiken mot SD:s förslag om att slopa indexeringen handlade om att ersättningen till styrelseledamöterna i de kommunala bolagen följer samma regelverk.

– Med tanke på det hängde inte SD:s förslag ihop. Då hade vi fått göra om allting, sa Niklas Gustafsson (M). 

– Jag kunde ha upprepat mig, men det får väl förtydligas i kommunfullmäktige nästa gång. Vår ambition och vår politiska vilja är att göra förslaget mer komplett med ersättning emot styrelser och bolag också, säger Emil Larsson. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt