Annons:

Köpt el för över 12,5 miljoner – utan att upphandla

Vimarhem har fått mycket kritik för sin hantering av lagen om offentlig upphandling. Nu visar det sig att det kommunala bostadsbolaget köpt el för 12,5 miljoner utan att upphandla.
Efter att DV började ställa frågor i ärendet meddelade Vimarhem att en upphandlingsprocess startats.

Annons:

Lagen om offentlig upphandling gäller alla offentligt ägda organisationer och företag. Om ett inköp går över en viss summa (gränsnivån ändrades nyligen) måste det upphandlas i enlighet med lagstiftningens krav.

För närvarande har offentliga aktörer redovisningsplikt för inköp över 100 000 kronor. Konkurrensverket rekomenderar att dokumentationen bland annat ska innehålla information "om och hur konkurrensen togs tillvara", "vilka leverantörer som tillfrågades och hur många som lämnade anbud" och "det viktigaste skälet till tilldelningen". 

För verksamheterna inom värme, el och VA är beloppsgränsen högre och ligger på 993 368 kronor.

 Fått kritik tidigare

Det kommunala bostadsbolaget Vimarhem har tidigare fått en hel del kritik för sin hantering av LOU. 2013 skrev undertecknad om att företagets inköp av städning inte upphandlats och i våras lät man Länstidningen Norr/Vimmerby Tidning producera en tidning om Vimarhem i utbyte mot annonsintäkterna.

I dag kan Dagens Vimmerby berätta att Vimarhem köpt el för 12,5 miljoner mellan 2012 och 2016 – utan att upphandla. Elen har köpts av syskonbolaget Vimmerby Energi & Miljö AB, men även om de två bolagen finns inom samma koncern gäller lagen om offentlig upphandling. Vimmerby kommun köper exempelvis inte elen av sitt eget energibolag – eftersom VEMAB:s anbud inte var lägst i den upphandling som gjordes.

 Byggdes innan avregleringen

I en tredjedel av Vimarhems fastighetsbestånd – 436 av 1 320 hyresgäster – har inte konsumenten själv möjlighet att välja elföretag. Där köper Vimarhem in elen av VEMAB. Det gäller hyresgäster som bor i Norrgården, Sörgården, Gästgivaren, Södra Storgatan 29-31 och Norrgårdsgatan 3 A-H.

– Aktuella områden byggdes långt innan avregleringen av elmarknaden, så då användes kollektivmätning som ett sätt att hålla nere byggkostnader och kommande elnätskostnader. Vimarhem köper in elen till hyresgästerna via vår elleverantör som enligt uppdrag säkrar inköp av elen framåt i tiden med fasta inköpstillfällen på elbörsen, motiverar Elisabeth Will, fastighetsförvaltare på Vimarhem.

 "Får se över avtalet"

Vimarhem har köpt el för 12,5 miljoner av VEMAB på fem år. På frågan om det är upphandlat i enlighet med LOU svarar Elisabeth Will så här:

– Nej, tyvärr är det nog inte så. Vi får se över avtalet med VEMAB. Avtalet idag innebär att hyresgästen med kollektivmätning betalar endast ca 60 procent av vad elkunder med eget abonnemang betalar. Avtalet gör också att vi kan prissäkra delar av förbrukningen varje år och därmed få ett stabilt pris.

Har ni fått någon kritik från de boende? 

– Jag har haft en hyresgäst som har ställt frågan om den kan handla upp ett eget avtal. Hyresgäster i lägenheter är de elkunder som är minst aktiva på elmarknaden.

Hur ser du på rättviseaspekten i det här, att var tredje hushåll inom ert bestånd betalar 60 procent i elkostnad?

– Det kollektiva abonnemanget blir billigare per ansluten hyresgäst än om man har ett eget abonnemang, vilket ju är den vanligaste lösningen.

När intervjun gjordes, i början av maj, meddelade Elisabeth Will att en upphandlingsprocess satts igång. Det nuvarande avtalet mellan Vimarhem och VEMAB skrevs 2011. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt